Ігор Гузь: Україна повинна захистити іноземних добровольців, які за неї воювали (відео)

12.04.2016 / Відео, Новини

Ігор Гузь звертається до керівництва Української держави та правоохоронних органів не видавати дозвіл на екстрадицію громадян іноземних держав, які воюють на українському боці на Сході нашої країни.

Сьогодні, у стінах Верховний Ради України народний депутат разом з білоруськими добровольцями Яном Мельниковим та Іллею Хреновим провели брифінг у стінах Верховної Ради України.

Ігор Гузь зазначив, що “нині у Республіці Білорусь відбуваються надзвичайні події – нещодавно у батьків білоруських добровольців відбулися обшуки та на їх родини триває політичний тиск. А в нашій країні їм грозить екстрадиція. “Є така інформація. Фактично білоруське КДБ і Президент Лукашенко хоче і пробує вплинути на українську владу, щоб повернути хлопців до Білорусі, а там відповідно їх чекають суди”, – зазначив Ігор Гузь.

Народний депутат повідомив, що він з колегами в парламенті ініціює подачу законопроекту про мораторій на екстрадицію громадян іноземних держав, які воювали на український стороні за Незалежність нашої держави.

“Це – принципове питання і ми маємо захисти хлопців, які ризикують життям за цілісність та суверенітет Української держави. Багато з них втратили там життя. І що виходить? Наша держава погрожує добровольцям піти на співпрацю з “каральними” органами Республіки Білорусь і “здати” цих хлопців у в’язницю. Прошу керівництво держави “не гратися в такі ігри”. Найближчим часом ми внесемо відповідний законопроект до Верховної Ради”, – наголоси він.

Ян Мельников, боєць Тактичної групи Білорусь при “Добровольчій Українській армії” розповів, що він із самого початку військових дій – на Сході України: боровся за Красноармійськ та Авдіївку. “Завдячуючи нам, ці міста залишилися українськими. Потім був у “гарячих точках” в селах Піски та Білокам’янка. Ми приїхали на допомогу братському народу. Ми розуміємо, що сьогодні Україна, яка взяла на себе удар, відстоює не лише свої інтереси, а й інтереси всієї Східної Європи. І ми боремося на українській стороні на Сході України, відстоюючи свободу своєї Білорусі. Ми, пліч-о-пліч виборюємо Незалежність України, а тепер піддалися репресіям зі сторони білоруської влади. У наших родинах – обшуки і моральний тиск на батьків. І Росія, і Білорусь здійснюють політичний тиск на родини добровольців. Я звертаюся до українських депутатів прийняти нашу петицію на законодавчому рівні в якості нормативно-правового документа, який дасть нам гарантію від незаконної екстрадиції”.

Ілля Хренов, інструктор полку ”Азов” додав: “Таких, як ми багато в інших добровольчих батальйонах. Просимо допомоги в України у створенні легалізованого добровольчого батальйону, де будуть всі добровольці іноземних держав, які приїхали сюди аби зберегти цілісність та суверенітет Української держави”.

4 квітня Палата представників Білорусі внесла зміни в законодавство країни до статті “найманство”. Якщо раніше за законом найманцями вважалися люди, які за участь у війні в іншій країні отримували гроші, то тепер ними можуть бути визнані і засуджені люди, які з ідейних мотивів воювали.

Білоруські хлопці подякували за можливість висловити свою думку в стінах Верховної Ради України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*