“Законопроект про державну мову об’єднає суспільство”, – Ігор Гузь

26.01.2017 / Новини

У Верховній Раді з’явився проект закону “Про державну мову”, який, у випадку його ухвалення, встановить нові і різкі правила використання української мови у засобах масової інформації, рекламі та кінематографі.

Про це пише видання “Конкурент”.

Законопроект № 5670 зареєстрували 19 січня. Загалом зініціювали нові правила 33 народні депутати. Серед них найбільше представників фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” – 12 нардепів, 8 – з “Народного фронту”, 5 – з “Блоку Петра Порошенка”, 4 безфракційних і один нардеп з групи “Воля народу”. У переліку авторів – і депутат з Волині Ігор Гузь.

Як зазначили в пояснювальній записці, закон повинен врегулювати функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Щоправда, нові правила не поширюватимуть на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

У документі вказано, що кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. Вільно володіти українською мовою повинні Президент України, Голова Верховної Ради України, Прем’єр-міністр України та інші вищі посадовці, члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Знання державної мови у таких осіб перевірятиме Центр української мови.

Усі засідання та інші заходи, робоче спілкування в центральних і місцевих органах влади, на комунальних підприємствах, в державних установах та організаціях повинне відбуватися українською мовою.

Також українською мають демонструватися і фільми (окремі репліки можуть бути субтитровані, однак їх кількість не повинна перевищувати 15 % сумарної тривалості всіх реплік), вистави, концерти й екскурсії (за винятком іноземної групи).

Теле- і радіостанції повинні здійснювати мовлення державною мовою. Щоправда, подбали в проекті й про національні меншини та іноземців: транслювати передачі іншими мовами телебачення і радіо може, але їхня кількість “не повинна перевищувати для загальнонаціональних мовників – 10 % від часу добового мовлення, для регіональних та місцевих мовників – 20 % від часу добового мовлення, а для суб’єктів державного іномовлення України – 60 % від часу добового мовлення”.

До того ж вони мають забезпечити переклад чи субтитрування таких програм українською.

Друковані та інтернет-видання, які зареєстровані в Україні, повинні також видаватися українською, хоч можуть дублюватися й іншими мовами. Крім того, використання державної мови регулюється і в інтернет-сайтах та соцмережах.

Реклама, афіші, книги, наукові роботи теж мають друкуватися державною мовою.

Українською повинні послуговуватися й водії транспорту і медзаклади.

Не менш цікавими є зауваги щодо функціонування української мови у власних назвах. За законом, не перекладаються, а передаються за допомогою літер абетки відповідної мови, відповідно до звучання українською мовою, імена та географічні назви.

За порушення цих правил нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн), якщо йдеться про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів в сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) для засобів масової інформації.

Один з ініціаторів законопроекту нардеп з Волині Ігор Гузь розповів “Конкуренту”, що ідея зареєструвати законопроект про державну мову виникла давно. А потреба в цьому, запевнив Гузь, ще раніше.

Як зазначив нардеп, кожен українець має з повагою ставитися до своєї мови, тому мета законопроекту – зробити українську мову обов’язковою у використанні скрізь.

“Як знає кожен українець – у статті 10 Конституції України йдеться про те, що державною мовою в Україні є українська мова. Володіння мовою своєї держави – це одна із обов’язкових умов для зайняття відповідних посад. І це правильний і нормальний підхід. І так насправді має бути у нас, як у кожній цивілізованій державі, яка себе поважає!” – сказав Ігор Гузь.

Зі слів Гузя, закон дозволить утвердити українську мову, як державну, на всій території України і у всіх сферах суспільного життя.

“Спілкування української мовою буде обов’язковим в усіх публічних сферах, а також в оформленні документів, усіх медіа, реклам, різних вивісок. І кіно будуть знімати лише рідною мовою. І для громадських організацій та партій ця норма буде обов’язковою. Ми можемо володіти багатьма іноземними мовами, але розмовляти – українською і сприяти розвитку української нації. До нас приїжджають іноземці вчитися, і вони розуміють, що треба вивчити українську мову. А чому українець не може? Може – треба тільки захотіти! Переконаний: законопроект про державну мову об’єднає суспільство! Українці і на Сході, і на Заході вже зрозуміли, що без мови держави не буде!” – зазначив автор законопроекту.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*