Відомого українського журналіста, який презентував у Любомлі свої книги, затримали на кордоні з Польщею

26.01.2020 / Новини

Вахтанга Кіпіані, українського журналіста та письменника, на годину затримали на кордоні з Польщею. Причиною інциденту стали декілька примірників книги про ОУН-УПА у багажі, яку – так заявили поляки – заборонено ввозити до ЄС.

Нагадаємо, Кіпіані  6-го квітня 2017 року  побував у Любомлі , де презентував свої книги.

Презентація книг “ОУН і УПА. “Зродились ми великої години…” та “Українська Канадіана” відбулася у форматі короткої розповіді про їх зміст, а також з акцентуванням на важливих моментах в історії українського народу.

Вахтанг зосередив увагу на еміграції перших українців до Канади та їхній ролі в історичному процесі цієї країни. Виокремив вплив добре продуманого на той час законодавства в новій державі Америки на тенденцію розвитку генетичного потенціалу наших земляків там.

Тоді в Любомлі гостя супроводжувала кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Присутні любомльчани змогли поставити запитання Кіпіані. Обговорювали можливість нового Майдану, роль церкви, як пропагандистського важелю політичних ідеологій, готовність України до партійної форми представництва народу.

     Зустріч у Любомльському професійному ліцеї

Нещодавно, 24 січня, Вахтанг Кіпіані розповів про неприємний інцидент на кордоні України та Польщі у своєму фейсбуці, передає 24 канал. 

“Сьогодні польська митниця на годину затримала на кордоні через наявність у багажі цієї книги”, – написав Кіпіані, публікуючи фотографію видання, про яке мовиться.

Цитата: “Заборонено ввезення згідно з законом Європейського Союзу”. Що, звісно, неправда,
– описав ситуацію журналіст.

І додав, що зрештою з митниками порозумілися, і журналіста, і його книги пропустили до Євросоюзу без зауваг.

Чому поляки могли прискіпуватися до книги про ОУН-УПА

У березні 2018 року у Польщі змінився закон про Інститут національної пам’яті. У ньому з’явилися тексти про заборону пропаганди “бандерівців”, а також, наприклад, про покарання (штраф і навіть ув’язнення) за заперечення злочинів українських націоналістів.

У січні 2019 року Конституційний суд Польщі ухвалив скасувати ці зміни до закону про Інститут нацпам’яті. Адже “право на власну оцінку історичних подій та особистостей – не привід для кримінального переслідування”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*