Відкрили виставку живопису з краєвидами Любомльського та Шацького районів

09.07.2019 / Новини
У Любомльському краєзнавчому музеї 9-го липня  відбулося відкриття виставки “Волинські мотиви в роботах черкаських художників”.
На виставці представлені роботи членів Національної спілки художників України, подружжя Недосєко – Неоніли Петрівни (уродженки с. Шацьк Волинської обл) та Альберта Степановича, які нині проживають в м. Черкаси, – йдеться на сторінці Любомльського краєзнавчого музею в соцмережах.
Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський. За тим про свій життєвий та творчий шлях розповіла співавторка виставки Неоніла Недосєко. Про перші кроки доньки у мистецтві ділився її батько, житель м. Любомль, Петро Гнатович Баранський.
Відвідувачі заходу мали змогу поставити художниці свої запитання, а також поділились своїми враженнями.
Зауважимо, що митці довгий час працювали на Волині: в с. Світязь Шацького району, м. Любомль, Володимир-Волинський, с. Зимне Володимир-Волинського району тощо. Тому велику частину робіт представляють саме види зазначених населених пунктів, місцеві пам’ятки архітектури.
Поруч з цим серія робіт присвячена визначним пам’яткам Львова, Канева.
Виставка діятиме в музеї протягом одного місяця.
Довідково:
Недосєко Неоніла Петрівна
  • Народилась 24 липня 1951року в с. Шацьк Волинської обл. Закінчила Львівське училище декоративно-прикладного мистецтва ім. І.Труша у 1970р. та Черкаський Національний університет ім. Б.Хмельницького (кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва)у 2007р.
  • Член Національної спілки художників України з 1981 року. Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва, акварелі.

  • З 1997 року викладач живопису на відділенні дизайну в Черкаському державному бізнес-коледжі. З 2018 року – ст. викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницька.
  • Учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних художніх виставок. Твори знаходяться в музеях України та приватних колекціях.
Недосєко Альберт Степанович
  • Народився 27 грудня 1931 року в м. Іваново, Росія.
  • Закінчив Львівський поліграфічний інститут ім.І.Федорова в 1967 році.
  • Член Національної спілки художників України з 1990 року.
  • Працює в галузі живопису, графіки, монументального мистецтва.
  • Учасник всеукраїнських, обласних та персональних виставок: «Бієнале живопису»,1991 р., м. Львів, «Всеукраїнської бієнале»,1998 р., м. Київ, персональні виставки в Черкасах (1991-2000 рр.), в Чигиринському музеї Б.Хмельницького (1996 р.),картинній галереї Камянського державного історико -культурного заповідника (2003 р.).

  • Альберт Недосєко – лауреат мистецького конкурсу «Люблю тебе, рідне місто моє» (1998 р.), «Особистість очима митця»(1999 р.) м. Черкаси. Численні роботи митця знаходяться у музеях та приватних колекціях України, Росії, Японії.
  • Мистецькі роботи ,виконані у різних техніках( акварель, темпера, монотипія), представляють авторський погляд на історичну минувшину України ,геноцид 1932-1933 рр., політичні репресії, проблеми збереження екології, спробу творчого переосмислення трагічних сторінок вітчизняної історії , а також архітектурні пейзажі, натюрморти, квіти. Основні твори: «Битва під Корсунем» (1988 р.),»Танець «Повзунець»(1988 р.), серія «Екологія»(1989 р.),»Козацькі забави»(1990 р.),триптих «Реквієм», триптих «Київська Русь», «Облога Львова», »Битва під Корсунем» та інші, виконані в 2000-і роки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*