В Україні іноземці та особи без громадянства можуть навчатися мовами країн ЄС, – Гузь

15.11.2019 / Новини

У волинських ЗМІ з’явилася недостовірна інформація, що стосується голосування і підтримки народним депутатом Ігорем Гузем законопроекту, де, начебто, йдеться, що викладання у вищих навчальних закладах України дозволено російською мовою.

Про це йдеться у дописі на сторінці народного депутата у Facebook.

“Насправді, це підміна поняття і «чистої води» маніпуляція. Жодного слова про російську мову не йшлося у запропонованому законопроекті, а лише «іноземною мовою»”, – зауважено в дописі.

Так, як зазначено в повідомлені нардепа, Міністерство освіти запропонувало, що для іноземців та осіб без громадянства і за їхній кошт, здобуття вищої освіти може здійснюватися іноземною мовою. Але йдеться тільки ПРО ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯСТВА.

Отже:

1. Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» був проголосований лише в першому читанні. А це значить, що він не вступив у дію і до другого читання будуть внесені правки.
2. За цей закон в першому читанні також проголосували представники Європейської солідарності, Батьківщина (Парубій, Княжицький, Федина, Джемілєв та ін.), натомість не голосував жоден депутат партії Медведчука – Опозиційного блоку «За життя».
3. Одразу ж народний депутат Ігор Гузь із колегами внесли правку до законопроекту, щоб у підпункті 27 пункту 1 розділу І законопроекту змінити редакцію частини третьої статті 48 Закону України «Про вищу освіту», а саме замінити слова «іноземною мовою» словами «англійською або іншою офіційною мовою Європейського Союзу».
4. Якщо ця правка не набере більшості голосів, депутат Ігор Гузь не голосуватиме за законопроект у другому читанні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*