У Положеві вперше відзначили День села (ФОТОрепортаж)

15.09.2019 / Новини

Положеве – відносно молоде село на мапі Шацької об’єднаної територіальної громади. Історичні джерела свідчать, що понад 100 років тому воно нараховувало 23 двори і 206 мешканців.

Сьогодні Положеве славиться новобудовами, православною і греко-католицькою духовними святинями, родючими землями, ягідними плантаціями, а головне – працьовитими і щирими людьми. «Хто дбає, той і має», – кажуть положівці. Цьогоріч з ініціативи місцевих жителів тут започаткували святкування Дня села.

Цієї події чекали з нетерпінням всі, чиє життя пов’язане з Положевом: представники громади, гості, вихідці з села, яких розкидало по світах. Бо це чудова нагода зустрітися, поговорити про життя і просто відпочити від щоденних турбот у приємній компанії, – пише газета «Новий погляд+», передає Район Шацьк.

І таки дочекалися! 8 вересня по-святковому вдягнені, усміхнені селяни сходилися до центру населеного пункту. Про те, щоб територія свята радувала око, подбала натхненниця й організаторка Дня села Людмила Березовська, завідуюча сільського клубу. Ошатна фотозона, невелика сцена під відкритим небом, зручні місця для глядачів, виїзна торгівля…

«Сьогодні історичний день – наше славне Положеве започатковує нову традицію, покликану ще більше об’єднати людей, вшанувати їхню працю, подарувати радість зустрічі батьків з дітьми, нагородити найдостойніших. Тож зі святом! Здоров’я вам, добра, любові, достатку, мирного неба і щедрого Божого благословення!» – такими словами привітав земляків Олександр Кусько, в.о. старости Самійличівського старостинського округу.

З особливою вдячністю керівник згадав про воїна АТО/ООС з Положева – Віктора Пеха, який захищав Україну від ворогів на буремному Сході, та вручив йому з нагоди свята грошову премію.

Боже благословення закликав на дружню сільську громаду священник Богдан Іващук, настоятель місцевого храму Преображення Господнього УГКЦ. А Людмила Цевух, в.о. Шацького селищного голови, побажала селу процвітання, а жителям – добробуту, хорошої роботи, достойної оплати праці.

Привітали селян також Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, та Володимир Бащук, помічник народного депутата України Степана Івахіва.

Гучними оплесками положівці зустрічали сільських рекордсменів, яким ведучі свята: Олексій Положевець та Аліна Пех вручали подарунки від організаторів та спонсорів. Нагороди отримали: подружжя, яке прожило в парі 50 років – Іван і Марія Пехи; наймолодша подружня пара – Олександр та Олена Положевці; наймолодша жителька Евеліна Федонюк, найстарший житель Пилип Положевець; батько-ювелір, у якого 5 синів, – Валерій Челядин; іменинниці Юлія Демих і Дарина Степанюк; приймак, який найдовше прожив з тещею, – Володимир Костюк; невістка, яка найдовше прожила зі свекрухою (23 роки), – Валентина Штандер.

Пораділи гарним подарункам багатодітна сім’я Ростислава і Наталії Степанюків, які виростили 10 дітей, та бізнес-родина Олександра, Наталії Лончуків, котра відкриває і закриває в селі грибний і ягідний сезони.

Яке свято без концерту! Місцеві артисти на чолі з наставницею Людмилою Березовською і запрошені гості підготували яскраві творчі номери.

Вокальний ансамбль Положівського сільського будинку культури «Вербиченька», співочий колектив із села Затишшя, дуети у складі Олександра Лончука і Станіслава Положевця, а також Олександри та Іванни Пиленків; окремі виконавці Наталія Мулявка, Ольга Степанюк, Соломія Лончук, Тетяна Гап’як подарували глядачам віночок українських пісень.

Юні музикантки Анна і Марія Іващуки заграли для односельців мелодію на скрипках. Неперевершено перевтілилися в ролі сільських кумась Тетяна Чак і Марія Грицюк, в сварливих свекруху і невістку – Марія Положевець і Галина Пех. А наймолодші жителі села присвятили всім ліричний танець вальс.

Порадував положівців розіграш святкової лотереї, серед призів якої було безліч корисних для дому і господарства речей. Суперприз –пилосос –дістався Галині Челядин. Та найбільше пофортунило місцевому ветерану АТО/ООС Віктору Пеху, який виграв порося і дрова.

Завершилося свято дитячими розвагами: малечу веселили аніматори Фіксики: Нолик і Сімка. А в вечірню пору молодь досхочу танцювала на дискотеці.

В.о. старости Олександр Кусько пожартував на святі, що День села організувати – це все одно, що весілля зробити. Непросто, затратно, проте всі зусилля варті того, аби побачити усмішки односельців, подарунки в їхніх руках і щастя в очах. Організатори щиро подякували всім, хто допоміг фінансово у створенні свята: Шацькій селищній раді, товариствам «Буг-Агро» і «Волинська ягідка», благодійному фонду «Патріоти Волині», ДП «Шацьке УДЛГ» та «Прибузьке ЛГ», депутатові селищної ради Олександру Пиленку, підприємцям Світлані Голядинець, Ользі Бондар, Галині Шилота Василю Печуку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*