У Мельниках вшанували солдатів Корпусу охорони прикордоння, які загинули далекого 1939-го (ФОТО)

18.09.2017 / Новини

Молодь із Луцька та Любліна 17 вересня прибула до села Мельники Шацького району, аби вшанувати пам’ять солдатів Корпусу охорони прикордоння, які загинули далекого 1939 р. у протистоянні із совєтами.

Про це пише Волинський монітор.

У вересні 1939 р. під час нападу Червоної армії на Польщу солдати Корпусу охорони прикордоння стали на захист своєї Батьківщини. Бої тоді тривали неподалік сучасного українсько-польського кордону (Шацький район), де 4 тис. копівців протистояли 13 тис. радянських солдатів. У результаті битви, що відбувалася між Шацьком та Мельниками, загинули або були поранені 500 польських солдатів. У роки незалежної України на кладовищі в селі Мельники спорудили меморіал солдатам КОПу.

Там, попри дощову погоду, зустрілися близько півсотні українців і поляків, аби помолитися за загиблих, запалити лампадки та покласти квіти до їхніх могил.

«Зібралися ми тут у символічний день, адже 17 вересня 1939 р., коли Польща боронилася на заході від Гітлера, на сході на неї напали совєти. Зібралися ми, аби пригадати це, а також, щоб більше ніколи не допустити подібної трагедії», – відзначив перед місцем спочинку солдатів КОПу консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур і додав, що подібні заходи особливо актуальні з огляду на події в Східній Україні.

Представник місцевої громади Сергій Сидорук, своєю чергою, підкреслив:

«Кажуть, що війна для солдата закінчується тоді, коли він знаходить своє останнє місце – місце захоронення та вічного спочинку. І зараз ми знаходимося на такому місці для цих 26 солдатів Корпусу охорони прикордоння».

У рамках вшанування пам’яті полеглих відбувся також забіг на 1939 м – від кладовища до сільського будинку культури. Участь у ньому взяла молодь із Любліна, Луцька та Мельників. Потім у центрі села учасники дійства висадили 26 деревець на знак пам’яті про загиблих польських прикордонників.

Як розповіли представники сільської влади, вони хочуть започаткувати традицію висаджування саджанців, аби зростити в самому «серці» Мельників цілий парк.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*