У Любомлі та Шацьку хочуть створити єдиний заклад інтенсивної медицини

17.08.2016 / Новини

Одне із звернень депутатів районної ради на крайній сесії стосувалося процесу реорганізації галузі охорони здоров’я.

Про це інформувала Світлана Крецу, заступник генерального директора територіального медичного об’єднання, головний лікар Шацької районної лікарні, пише видання “Шацький край”.

Це звер­нення адресувалося Прем’єр-Міністру України, виконувачу обов’язків міністра охорони здоров’я, голові Волинської облдержадмінітсрації щодо створення центру госпітального округу на базі територіального медичного об’єднання Любомльського і Шацького районів. Оскільки у зв’яз­ку із реформою в галузі медицини наразі триває формування госпітальних округів, адміністрація медичної установи виступила ініціатором створення центру госпітального округу на його базі.

Це передбачає створення єдиного закладу інтенсивного лікування та функціонування на території так званого округу інших стаціонарних установ – невеликих лікарень. Деякі малопотужні установи трансформуватимуться в амбулаторії первинної допомоги, інші – в лікарні відновного лікування чи хоспіси, а потужніші та сучасніші – в лікарні планового лікування.

Оскільки у якості окружних лікарень – закладу інтенсивного лікування – пропонується обирати установи достатньо потужні (краще обладнані, краще забезпечені кваліфікованим персоналом) та розташовані «на перехресті доріг», тобто у тих містах, куди люди вже самі «протоптали стежку» – туди зручно діставатися, вони розташовані приблизно на однаковій відстані від інших населених пунк­тів, то територіальне медичне об’єднання для центру госпітального округу підходить найкраще.

Окружну лікарню можна утворити з однієї установи або ж за рахунок об’єднання кількох установ. Оскільки в ТМО вже відбулося таке об’єднання лікарень (створено Єдиний медичний простір двох районів), тому етап створення госпітального округу на базі установи відбуватиметься «безболісно».

Крім того, таке рішення зумовлене географічним розташуванням територіального медичного об’єднання – прикордонням (у межах його обслуговування діють декілька міжнародних пунктів пропуску, проходять міжнародні автомагістралі), а також тим, що Шацький район є курортною зоною, з численними базами відпочинку, санаторієм що у літню пору значно збільшує кількість населення району, в тому числі іноземців, медичну допомогу яким також надають в ТМО.

Позитивний досвід у створенні єдиного медичного простору на базі Шацького та Любомльського районів, успішна діяльність закладу після реформування медицини двох районів є сприятливими факторами для створення на базі ТМО центру госпітального округу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*