У Любомлі гостювали відомі волинські письменники

10.12.2016 / Новини

У Любомльській районній гімназії імені Наталії Ужвій відбулась зустріч із відомими письменниками Волинського краю – уродженцем Любомльщини Володимиром Лисом та його дружиною Надією Гуменюк.

Митці завітали до Любомля, учора, у п’ятницю, 9-го грудня. Зустріч організувала адміністрація навчального закладу.

Учитель української мови та літератури, заступник директора з навчально-методичної роботи, Оксана Романюк на початку зустрічі коротко розповіла присутнім біографію та творчий шлях гостей.

Відома широкому колу читачів сучасна літераторка Надія Гуменюк розповіла про те, як із журналіста стала письменницею, як почала писати “дорослу” прозу та наголосила, що все ж основна її творчість – це дитячі твори. Окрім того, зазначила й про важливість для письменника любові читача.

“Прозу я почала писати ще коли була журналістом. Проте вважаю основною своєю діяльністю – це дитячі твори, які подобаються багатьом. І нагороди, якщо чесно, не так важливі, коли є любов читачів”, – зазначила Надія Гуменюк.

Зазначимо, що Надія Гуменюк є лауреатом багатьох конкурсів, але остання її нагорода – це перемога у конкурсі “Коронація слова” за роман “Вересові меди”.

Письменник, творчістю якого славиться Волинь, Володимир Лис, народився на хуторі поблизу села Згорани – на Кусому хутор, власником якого був дід Лиса.  Письменник пригадав, як свого часу працював у любомльській районці, тодішній газеті “Радянське життя”. Зізнається, що мав чимало цікавих матеріалів, про які хотів писати, але “час був не той”.

Звісно, не міг митець оминути і екранізацію свого роману “Століття Якова”. Він зазначає, що у фільмі багато чого не так, як у романі.

“Мій Яків набагато сильніший духом”, – робить висновок Володимир Лис.

Володимир Лис каже, що Любомльщина славиться своєю неабиякою історією та культурною спадщиною, тому й тема села, або ж історична тематика, які прослідковуються чи не у кожному творі автора, близька саме волинському читачеві.

“Не один раз хотів написати про Палац Браницьких, що у Любомлі. Але мій друг, директор Любомльського краєзнавчого музею, Олександр Остап’юк, по-дружньому застерігає мене не робити цього, бо каже, що хто не писав про Палац, той помирає. Може,це збіг обставин, але вже якась засторога є”, – з легкою іронією розповідає Володимир Лис.

Усі присутні на зустрічі мали змогу придбати книги письменників із автографами. Зазначимо, щоб зустрітись із гостями до Любомля приїхали учні із Запілля, Скиб й любомльських шкіл №2 та №3. Наприкінці заходу адміністрація Любомльського НВК подякувала Володимиру Лису та Надії Гуменюк за неймовірні враження від цікавої зустрічі.

_dsc0002 _dsc0017 _dsc0031 _dsc0044 _dsc0047 _dsc0051 _dsc0058 _dsc0063 _dsc0065 _dsc0072 _dsc0075 _dsc0078 _dsc0097 _dsc0104

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*