Теревені. Досить “красти” наші публікації, – КОРДОН

28.09.2016 / Новини

Журналісти “КОРДОНу” вже не вперше спостерігають, як їхні колеги з іншого регіонального ЗМІ “позичають” авторський матеріал інтернет-видання без посилань. Більше того, бувало й таке, коли наші тексти колеги копіювали і вставляли у свій власний.

Фото з логотипом “КОРДОН” теж являється власністю інтернет-видання. Проте, коли все ж їх і копіюють, то зазвичай водяний знак зберігають. Просимо надалі обов’язково робити посилання на наші авторські матеріали та фотосвітлини.

Про крадіжку матеріалів журналісти помітили ще у травні, але це вже стало систематичним для колег і продовжується й дотепер.

Досить часто власні матеріали журналістів “КОРДОНу” копіюють, підписують не реальним автором, а іншими іменами. Інколи буває й таке, що ціла шпальта друкованого ЗМІ – це весь матеріал, висвітлений у інтернет-виданні “КОРДОН”.

_DSC0010

Текст журналістів “КОРДОНу” (позначено) внесли у свій колеги з “Нового погляду”. Травень, 2016

_DSC0012

Матеріал скопійований цілком. За матеріалами якого Інтернет-ЗМІ не зазначили. Травень, 2016

_dsc0170

Стаття журналіста “КОРДОНу”, липень, 2016

_dsc0172

Деякі речення “автор” забрав, але стаття все одно “КОРДОНу”, серпень, 2016 

_dsc0178

Журналісти “КОРДОНу” тут спрацювали оперативно. Серпень, 2016

_dsc0185

Публікація за вересень, 2016. На фото лишень обрізали логотип…

_dsc0189

Взяли текст, але автора забули вказати. Вересень, 2016

_dsc0193

Стаття записана за коментарями учасників ліквідації пожежі безпосередньо журналістом “КОРДОНу”. Вересень, 2016

У нашій державі заборонено вільно використовувати матеріал автора без його згоди, як того вимагає стаття 21 Закону України “Про авторське право”. До того ж, згідно статті 176 Кримінального Кодексу України плагіат є порушенням інтелектуальної власності, зокрема, авторського права і суміжних прав.

Кожен інформаційний матеріал журналістів – це авторський текст, навіть без підпису, проте він є власністю Інформаційного сайту Прибужжя “КОРДОН”, окрім тих, які взяті з інших ресурсів із відповідним посиланням.

Радимо колегам перечитати Кодекс професійної етики українського журналіста Національної спілки журналістів України, де у пункті 7 записано: “Привласнення чужих думок і творів, матеріалів частково чи повністю (плагіат) суперечить професійній етиці журналіста, є підставою для осуду його з боку колег і оцінюється ними як ганебний вчинок”, а також пункту 14 Етичного кодексу українського журналіста Комісії з журналістської етики, який гласить: “Плагіат несумісний зі званням журналіста”.

Нагадаємо, що плагіатом є все те, що не заборонено автором і законом вільно використовувати й навіть дозволено, але використано без зазначення імені автора й джерела запозичення, або коли вказано ім’я автора, а не вказано джерело запозичення чи навпаки, наприклад, вказано назву ЗМІ, з якого запозичили матеріал, але не названо автора.

Виникає питання: то регіональна газета “Новий погляд” – плагіатна?

Напевно, колегам-копіпастерам бракує талантів, чи ліньки, або ж немає доступу до інформації. Адже копіювати завжди легше, швидше та простіше, та й дешевше, ніж творити самим.

Просимо надалі не порушувати законів журналістів, не зважаючи чи це друкований ЗМІ, чи інтернет-видання. У свою чергу, ми теж обіцяємо дотримуватись усіх журналістських норм стосовно наших колег. Інакше вирішуватимемо такі подібні ситуації у судовому порядку. Окрім того, вимагатимемо відповідну матеріальну шкоду, публічного вибачення та обов’язкового оприлюднення авторів усіх текстів із сайту “КОРДОН”.

Тому використання будь-якого матеріалу без дозволу редакції «КОРДОН» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 068 50 300 10, пишіть на редакційну електронну адресу – kordon.in.ua@gmail.com,  або ж заходьте за адресою – м. Любомль, вул. Незалежності, 25

Мар’яна Грабовська

7 Коментарів Теревені. Досить “красти” наші публікації, – КОРДОН

  1. Напевно у так званих ” ваших колег” не вистачає розуму самим написати гарну статтю, тому у Вас тирять … хаха

  2. Давно треба закривати газету “Наше життя” тому що не має що читати, газета пахне радянським союзом, актуальних і скандальних новин не має, журналісти боягузи і упереджені.Ваш сайт їм великий приклад як треба писати щоб було людям цікаво

    • Щоправда “Кордон” у стрічці новини досить-таки часто використовує статті з “Нашого життя” і додає активне посилання на сайт цієї газети Так що, недоумку, не ти відкривав цю газету, не тобі її й закривати

  3. прислухайтесь до попереднього коментаря,може неварто міняти інше місце роботи! чи ви в подальшому хочете бути схожі на “наше життя” чи “новий погляд”?

  4. Люди, не обливайте брудом один одного, будьте “взаємно ввічливі”, як сказала відома поетеса. Адже подібний чорний піар “Нового погляду+” може негативно відгукнутися і на репутації “чорнопіарників”. Можна було б просто обговорити питання підписів до матеріалів безпосередньо з колегами, а не виносити на загальний осуд.
    Щодо коментарів про “боягузів” “Нашого життя”, вкажіть, будь ласка, поіменно, бо вживання таких назв провокує до відкритої дискусії.

  5. Новий Погляд це ж газета Руслани Дибель. Що ви хотіли? Вона завжди краде. За кошти санаторію “Лісова пісня” будує собі дачі. І це лишень одна сота з її діянь. Нема чому дивуватись.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*