На календарі 28 вересня: “Гуси летять – зиму на хвості тягнуть”

28.09.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.53, зайде о 18.43. Тривалість дня — 11 год. 50  хв.

* * *

Іменинники: Максим, Дмитро, Леонід, Степан.

* * *

28 вересня в історії України

1651 — Богдан Хмельницький уклав із поляками Білоцерківський мир, за яким зменшено козацький реєстр, територію та права гетьмана.

1918 — народився Василь Сухомлинський, український педагог-новатор.

* * *

Про це писав “Кордон” рік тому

Шацький поліцейський врятував лебедя

Поліцейський із Шацька – старший інспектор-черговий СРПП Шацького відділення поліції Валентин Занюк, ідучи до батьків у село Пульмо, на дорозі за урочищем Гряда натрапив на лебедя. Птах був виснажений, ледве ходив та не міг літати. Поліцейський, не вагаючись, забрав лебедя у село Пульмо. Там птаха підгодували, зігріли, і вже наступного дня той ожив, зміг вийти у двір та потрохи розпростити крила. Мабуть, добре ставлення таки переконало лебедя у тому, що шкоди та зла люди йому не бажають, тож через деякий час дозволив підходити до себе, годувати та навіть погодився на фотосесію.

* * *

Погода 28 вересня

На сьогодні синоптики прогнозують можливий дощ, вітер південно-західний, 5-10 м/с, температура повітря +18…+20. Вночі — можливий дощ, вітер південно-західний, 5-10 м/с, +9…+11 за Цельсієм.

* * *

Народний прогноз погоди

28 вересня вшановується пам’ять святого Микити, якого називали Микита Гусепроліт: “Гуси летять — зиму на хвості тягнуть”. Якщо гусак лапу піднімає — до холоднечі, на одній нозі стоїть — до морозу, полощеться у воді — на тепло, дзьоб під крило ховає — до ранньої зими. Якщо гуси цього дня полетять, то на Покрову буде мороз, а ні — зима прийде пізніше.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*