На календарі 9 липня: події, факти, погода, народний прогноз

09.07.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.19, зайде о 21.39. Тривалість дня — 16 год. 20  хв.

* * *

Іменинники: Іван, Денис, Павло, Петро.

* * *

9 липня в історії України

1943 — народився Сергій Комісаренко, український науковець, державний та політичний діяч, дипломат.

1972 —  біля села Хрестище (Красноградський район Харківської області) провели перший в Україні ядерний вибух (підземний) під кодовою назвою “Факел”. Його мета була промислова — закриття аварійного газового викиду. Експеримент не мав успіху — закрити викид газу за допомогою вибуху не вдалося. Газовий факел згасили через кілька місяців стандартними методами.

2002 — президент Леонід Кучма своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 23 травня про інтеграцію України до євроатлантичних структур, у тому числі до НАТО.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Жителька Любомльщини отримала нагороду від президента Польщі

Жителька села Сокіл Олександра Васейко нагороджена президентом Польщі Анджеєм Дудою медаллю «Virtus et Fraternitas» (чеснота і братерство) .

Завдяки їй польські археологи знайшли місця масових поховань поляків у колишніх селах Воля Островецька та Острувки, що знаходились на території створеної Рівненської ОТГ.

* * *

Погода 9 липня

Мінлива хмарність. Місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура вночі 9-14°, вдень 16-21°.

* * *

Народний прогноз погоди

9 липня відзначається день ікони Тихвинської Божої Матері. Також у цей день вшановується пам’ять преподобного Давида Солунського. У народі святого називають Суничником, оскільки до цього часу поспіває суниця. У наших пращурів існувало повір’я: хто хоче позичити грошей, той повинен покласти трави суниці у кишеню і сміло йти — відмови не буде. Щоб дізнатись погоду, у минулі часи слідкували за травою: якщо вранці вона суха, на ніч слід чекати дощу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*