Грибовиця може стати виробником радіаційних будматеріалів?

13.10.2020 / Новини, Статті

На околицях Нововолинська – у селі Грибовиця, компанія «Сонарсен» має намір збудувати завод із переробки териконової породи, що лишилась на території колишньої шахти №5. Місцеві мешканці забили на сполох, адже, за їхніми словами, цей завод створюватиме пил та буде шкідливим для здоров’я. Крім того, ще одного сумнівного виробництва в межах Нововолинська вони не хочуть.

15 жовтня відбудеться сесія Грибовицької сільської ради, на якій, за словами
активної мешканки с. Грибовиця Марини Єлеви, будуть розглядати проект рішення про передачу землі, – пише Нововолинський інформаційний портал.

«10 вересня була сесія Грибовицької сільради. Першим питанням було внесення земель у комунальну власність Грибовицької сільради з комунальної власності Волинської ОДА. Другим питанням була презентація заводу «Сонарсен» і виділення 16 га землі під териконом 5-ої шахти для будівництва їхнього підприємства», – розповіла
Марина Єлева.

 

З її слів, компанія «Сонарсен» має намір породу терикону переробити у будівельні матеріали, зокрема, у цемент.

«Чоловік, який представився власником, – Віктор Вікторович Сесюк презентував на сесії виробництво, дав нам документи, дав звернення Волинської ОДА до сільської ради, щоб пришвидшити процес передачі та прийняти рішення передачі земель у комунальну власність сільської ради… А закрита технологія «Сонарсену» із вологим подрібненням начебто має очистити териконову породу від радіоактивних елементів. Обіцяли виробництво без пилу, яким саме воно буде, – не розповіли, посилаючись на комерційну таємницю. Пан Сесюк сказав також, що у них вже є таке підприємство, але воно розташоване на окупованих територіях, назву не озвучив. Я цікавилась, що це за технологія, як називається підприємство, він все брався за телефон, мовляв, зараз я передзвоню і вам скажу, але так і не сказав», – зауважила громадська активістка Марина Єлева.

За її словами, мешканці Грибовиці виступають проти зведення заводу із переробки териконової породи.

«Люди негативно ставляться до будівництва, бо багато хто був на цементних заводах Івано-Франківська, Миколаєва і бачили, як там у 20-кілометровій зоні стоїть пил. Люди не те що білизну вивісити не можуть, їм дихати важко», – каже Єлева.

Відомо, що у четвер, 15 жовтня, відбудеться сесія Грибовицької сільради. Серед грибовичан ходять чутки, що саме в останню сесію сільської ради, яка невдовзі стане частиною Нововолинської ОТГ, хочуть прийняти «доленосне» рішення на користь інвесторів – компанії «Сонарсен».

Якщо рішення таки приймуть, то, за словами Марини Єлеви, фірма отримає16 гектарів землі у розробку на 15 років.

«Наш терикон біля 5-ої шахти в кінці 2018 – на початку 2019 років було рекультивовано та висаджено насадження. Терикону майже не видно. Чи не буде фонити та порода, яку будуть розгортати звідти? Вона вже засаджена деревами. У нас виникало питання, чи не станемо ми розповсюдником радіаційних будматеріалів.

Якщо порода фонить, то куди дінеться та радіація?! Віктор Вікторович дає коментарі, що, зокрема, я перешкоджаю прийняттю рішення і заважаю тому, щоб сільська рада отримувала 100 тисяч доларів або 3 відсотки від прибутку в бюджет. Я не проти інвестицій, я проти небезпечного виробництва, адже у Нововолинську їх і так вистачає», – наголосила пані Єлева.

Грибовицький сільський голова Павло Степанець у телефонному коментарі підтвердив, що 15 жовтня відбудеться сесія, проте сказав, що на порядку денному не буде питання про виділення землі, лише – розгляд договору про співпрацю з компанією. Мова про землю, за його словами, поки не йде, адже ще не готові документи про її передачу з комунальної власності Волинської ОДА у комунальну власність Грибовицької сільської ради.

Журналісту «Нововолинського інформаційного порталу» також вдалося поспілкуватися із Віктором Сесюком, який представляє інтереси ТзОВ «Сонарсен».

Він одразу зауважив, що біля 5-ої шахти не планується будувати цементний завод. Це буде виробництво дрібнодисперсних матеріалів будівельних сумішей із промислових відходів. І запевнив – без пилу.

Віктор Сесюк також зауважив, що їхнє виробництво буде спрямоване на експорт, відтак на заводі будуть дотримуватися екологічних норм.

«Наша сировина, при додаванні певних інших інгредієнтів, може використовуватися як цемент для будівництва хмарочосів, атомних станцій, водних мостів… Це як цемент екстракласу», – сказав Віктор Сесюк.

На запитання, де саме  на окупованих територіях є такий завод, представник компанії «Сонарсен» відповів, що там немає конкретно їхнього підприємства, – вони переймають лише технологію переробки промислових відходів від шахт.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*