Громадські слухання у Любомлі: говорили про місцеві податки і збори (ФОТО)

17.03.2020 / Новини

Розміри ставок місцевих податків і зборів на території Любомльської ОТГ — тема громадських слухань, що відбулися у вівторок, 17 березня.

Подібні заходи у всіх самоврядних органах проводяться щороку, оскільки   законодавча процедура передбачає після розробки проектів відповідних регуляторних актів обговорення їх за участю громадськості.

Нині йшлося про ставки земельного, єдиного, транспортного податків, податку на нерухоме майно, які вступлять у дію з 1 січня наступного року.

Розпочали зі ставок земельного податку. Як зазначив керівник відділу земельних відносин міськради Юрій Остапчук, більшість позицій у проекті регуляторного акту залишаються на тому ж рівні, що й цьогорічні.

Щодо змін, то ставку оподаткування земель, призначених для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок) приведено до спільного знаменника: 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки (НГО) землі. Нині цей показник варіює в межах 0,04-0,1 відсотка — залежно від старостинства. Зі вступом у дію цих нововведень жителі і міста, і сіл платитимуть однакову суму — в межах 100 гривень щороку. Оподаткування решти категорій земель житлової забудови пропонується залишити на рівні 0,1 % НГО.

Оподаткування земель сільськогосподарського призначення залишиться незмінним — на рівні 0,3 відсотка грошової оцінки. Виняток зроблено для фермерських господарств, для яких пропонується 0,5 відсотка.

Разом з тим, з трьох до двох відсотків НГО пропонується знизити ставку  податку за земельні ділянки комерційного призначення, які перебувають у власності і передбачені для будівництва та обслуговування комерційних об’єктів: торгівлі, туристичної інфраструктури, закладів громадського харчування, кредитно-фінансових установ.

Решту земель, які належать до громадської забудови, природно-заповідного фонду, іншого природоохоронного значення, рекреаційного, історико-культурного призначення,  водного фонду, зв’язку,  енергетики, транспорту, резервного фонду і загального користування пропонується оподатковувати на нинішньому рівні — від 1 до 5 відсотків, а землі лісогосподарського
призначення, промисловості й оборони — на рівні 0,1 відсотка.

Загалом торік до бюджету громади надійшло 5,23 млн. грн. земельного податку, план на нинішній рік — 5,854 млн.

Також обговорили ставки єдиного податку. Його упродовж минулого року до міської казни надійшло 7,876 млн. грн., на нинішній рік планується отримати 8,24 млн. На наступний рік пропонується для суб’єктів оподаткування першої групи (з доходом до 300 тисяч гривень) встановити ставку єдиного податку на рівні 10 відсотків від прожиткового мінімуму, для другої групи (дохід до 1,5 млн. грн.) — 17 відсотків від мінімальної заробітної плати. Щодо суб’єктів оподаткування третьої групи, дохід яких перевищує півтора мільйона, то для них порядок сплати податків регулюється Податковим кодексом, на який місцеві ради не мають впливу.

Йшлося і про податок на нерухоме майно. Нагадаємо, пільговою базою оподаткування є для квартири незалежно від їх кількості загальною площею до 60 кв. метрів, житлові будинки незалежно від їх кількості загальною площею 120 кв. метрів; різні типи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх частки (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) загальною площею 180 кв. метрів.

Натомість «квадрати», які перевищують вказані площі, пропонується оподатковувати: житлову нерухомість — 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати за квадратний метр, нежитлові — 1 відсоток. Разом з тим від сплати податку звільняються гуртожитки для учнів і студентів, будинки-інтернати для людей похилого віку та інвалідів, дитячі та сирітські будинки, будинки для біженців, притулки для бездомних тощо.

До слова торік міський бюджет отримав мільйон гривень податку на нерухомість, у нинішньому році планується отримати 1 млн. 52 тис. грн.

Щодо транспортного податку, розмір якого 25 тис грн., то він, як і раніше, стосуватиметься автомобілів «віком» до 5 років з об’ємом двигуна понад 3000 куб. см.

Наостанок варто зазначити, що усі проекти регуляторних актів після громадських слухань ще розгляне Державна регуляторна служба ,яка дасть свій висновок. І тільки після цього депутати мають затвердити нові ставки податків і зборів, які діятимуть у 2021 році. Зробити це належить не пізніше 1 липня цього року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*