Фахівці закликають волинян остерігатися кліщів

25.05.2020 / Новини

Як відомо, з 22 травня у низці областей було послаблено карантинні  заходи. З-поміж іншого це призведе до більш активного виходу людей на природу.

Фахівці, з огляду на природні умови Волині, які є сприятливими для формування природно-осередкових інфекцій,  що передаються через укуси кліщів та дані епідеміологічного та епізоотологічного  прогнозів, радять бути обережними, оскільки саме на нинішню пору зазвичай припадає пік активності кліщів.

«Варто нагадати, що на території області існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, в меншій мірі  на території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

Загалом нараховується понад 40 ензоотичних територій. Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це  складає 75% від усіх випадків по Україні, — зазначається у  листі головного санітарного лікаря Наталії Янко, адресованому представникам влади на місцях.

— Неблагополучною є епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма), котра з кожним роком ускладнюється. Загалом в області  нараховується близько 130 ензоотичних територій. Кількість захворілих  за останні 5 років  зросла у 3 рази (з 20 випадків в 2015 р. до 59 випадків в 2019 р.). Хвороба реєструється у всіх районах та містах області».

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом квітня звернулось близько 40 осіб (в тому числі 9 дітей).  У 65% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 35% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї та присадибних ділянках. Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень — за медичною допомогою звернулось  9 осіб, в тому числі 2  дітей.

На основі вищевказаного передбачається несприятливий  прогноз щодо природно-осередкових інфекцій.

«З метою оптимізації профілактичних та протиепідемічних заходів захисту населення та території, для мінімалізації ризику інфікування, рекомендуємо Вам провести заходи неспецифічної профілактики спрямовані на зниження чисельності кліщів, а саме:

  • в місцях масового  (найчастішого)  перебування людей (в дитячих навчальних та виховних закладах, оздоровчих закладах, парках, на дитячих майданчиках, зонах відпочинку закладів ресторанного типу та інших рекреаціях) провести акарицидні та дератизаційні обробки;
  • проводити розчищення лісопаркових насаджень, прибирання хмизу, звільнення від завалів, видалення сухостою, низькорослого чагарнику, скошування трави
  • активізувати санітарно -просвітницьку роботу серед населення області та туристів», — зазначено у листі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*