У селі Світязь боєць в суді відстоював право на ділянку

01.04.2016 / Новини

У селі Світязь боєць Андрій Федун судився з односельчанкою за земельну ділянку, надану йому сільською радою.

Ділянкою площею 0, 2243 га на вулиці Шевченка, 14 в селі Світязь з 1990 року користувалася сім’я Диманів. Земля спочатку належала пансіонату «Шацькі озера», де протягом 17 років працювала Надія Диман, згодом за усною домовленістю з керівництвом закладу ділянка для ведення ОСГ перейшла в користування її сім’ї, ‒ пише ВАР з посиланням на Шацький край.

Родина господарювала на ній, тому донька Юлія Ковтач неодноразово зверталася в сільську раду з заявами про виділення їй цієї ділянки. Проте завжди отримувала відмову, ‒ пише видання.

У 2015 році цю земельну ділянку, яка на той час входила до земель запасу, під час сесії Світязької сільської ради виділили жителю села Світязь Андрію Федуну – учаснику бойових дій на сході країни (рішення 83/19 від 06. 11 2015 р.). Натомість Юлії Ковтач, заява якої теж розглядалася, відмовили (рішення 83/20 від 06. 11. 2015 р.). Остання подала в суд на Андрія Федуна та Світязьку сільську раду.

Протягом трьох судових засідань, на яких головувала Наталія Жевнєрова, суддя Шацького районного суду, було відтворено в деталях сесію, досліджено всі письмові докази. Представник Світязької сільської ради Василь Носуліч підтвердив, що донька Диманів писала заяви на ділянку, аби узаконити її, проте сільська рада прийняла рішення розробити за цією адресою масив для учасників АТО. На ділянку на вулиці Шевченка, 14 претендували четверо місцевих жителів ‒ троє учасників АТО і Юлія Ковтач.

Першою на сесії, що відбувалася 11 листопада минулого року, розглядалася заява Андрія Федуна. Депутати перед прийняттям рішення врахували той факт, що учасники АТО мають право на першочергове отримання земельної ділянки, що Андрій є учасником бойових дій, інвалідом війни, найдовше перебував на службі, пережив полон і катування.

Під час обговорення депутати надали слово і солдатові, присутньому на сесії, двоє ж інших заявників-учасників АТО були відсутні. Після цього було прийняте рішення на користь Андрія Федуна. Іншим трьом заявникам відмовили.

Адвокат позивача Ігор Волков у лінії обвинувачення взяв за основу факт порушення регламенту роботи Світязької сільської ради. Спірне питання, за словами адвоката, мало б бути обговорене депутатами, чого в протоколі сесії не зафіксовано.

«Моя довірителька 25 років користувалася цією ділянкою, і сільська рада не заперечувала проти цього. Її право ‒ першою претендувати на землю, а от для учасників АТО в органі місцевого самоврядування мали б розробити окремий житловий масив», ‒ відзначив він.

Василь Носуліч наголосив, що сільська рада жодним чином не порушила норм закону. Затвердження плану детального планування, оприлюднення документу в районній газеті, громадське обговорення, – все відбувалося відповідно до законодавства.

Шацький районний суд повністю відмовив Юлії Ковтач у її позовних вимогах.

1 Коментар У селі Світязь боєць в суді відстоював право на ділянку

  1. За таких Василів підарів і інші люди не можуть отримати роками своє право на узаконення земельних ділянок!!!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*