Пасічник з Шацька розповів про препарат, що лікує від усіх хвороб

07.09.2016 / Новини

Голова Шацької районної спілки пасічників «Бджола» Вік­тор Оніщенко вже 45 років три­має пасіку. Зараз у Віктора Іва­новича 20 вуликів – частина біля хати, частина в лісі.

Про це пише видання “Шацький край”.

Робота на пасіці забирає в ньо­го дуже багато часу. Коли людина має основну роботу, їй не можна утримувати пасіку з більше як 20 вуликів, бо не справиться – ділиться досвідом Віктор Оніщенко.

“Бджоли в нашу сім’ю потра­пили випадково. Батько не хотів ними займатися, тому догля­дати їх мусив я. Читав літера­туру, радився з досвідченими па­січниками. Багато знань про бджі­льництво прийшло з ро­ками. Ця справа мені до душі, можна ска­зати, що я все знаю про мудрих комах-медоносів. Нині не лише качаю мед, а й виготовляю продукти бджі­ль­ництва – про­поліс, гомогенат ли­чинок трут­нів, настоянку ли­чи­нок воскової молі. Якби люди знали, як ці препарати лікують хвороби, то перестали би ходити в аптеку”, – розповідає про справу свого жит­тя шацький пасічник.

Найбільше роботи наприкінці весни і влітку. Не можна забу­вати про пасіку і взимку. Прав­да, дуже турбувати комах у цю пору спокою не слід, бо від най­меншого шуму вони починають нервуватися, вилізати з ву­лика. У Віктора  трап­ля­лося, що взимку на пасіку сухе дерево падало, дикі ка­бани перевертали вулики і на­віть злодії викрадали бджолині рої. Після зимівлі кількість бджіл у вуликах збільшується, тому навесні потрібно виго­тов­­ляти і доставляти рамки. Інакше ко­махам стає тісно, вони по­чи­на­­ють роїтися і вті­кати.

В другій половині червня па­січник починає качати мед і ро­бить це до початку серпня. Ре­кордом бджоляра є зібрані 25 кг меду з одного вулика. Уро­жай залежить від багатьох чин­­ників, проте основний – це по­года.

“Якось протягом чотирьох років не було меду. Влітку йшли дощі, і бджоли не могли його назбирати, щоб навіть себе про­годувати – а продукту їм пот­рібно не менше 7 кг. Мусив їх підгодовувати. Цього року був теплий початок зими, потім – різко холод. Бджоли не бояться низької температури, проте не переносять її різких перепадів. Майже половина моїх бджіл загинули, – є в бджолярстві і такі от неприємні моменти”.

Мед у Віктора Оніщенка зде­бі­ль­шого лісовий, зібраний з квітів акації, липи, ягід малини, чорниці, ожини. Бджоляр виго­товляє і продукти бджіль­ниц­тва. З його слів, гомогенат ли­чинок трутнів, настояний на спир­ту, є чистим протеїном, бі­ос­ти­мулятором – кращого пре­­парату для чоловічої потен­ції не віднайти.

Настоянка личинок воскової молі, яка селиться у воску ви­ко­ристаних рамок, лікує ос­тан­ню стадію туберкульозу і гоїть шви на серці після перенесеного інфаркту.

А зібраний бджолами пилок – це цілий комплекс необхідних для людини вітамінів. До речі, пилок в організмі є своєрідним регулятором – не дає засвою­ва­тися надлишку вітамінів.

Настоянка прополісу лікує біль у горлі, застуду, грип, віруси, хвороби шкіри, порож­нини рота, суглобів, шлунка.

Мед у сім’ї Оніщенків – ос­нов­ний продукт на столі. Ним смакують, лікуються, оберігаю­ться від хвороб. Ним діляться із ближнім. У бджоляра Віктора ви знайдете не лише запашний цілющий мед, а й усі продукти бджі­льництва. Ще й почуєте мудру пораду про те, що і як ни­ми лікувати. А наступного року пасічник планує побуду­вати бу­диночок, під яким у вули­ках будуть жити і працювати бджо­ли. Поспавши в такому, можна буде отримати заряд ба­дьо­рос­ті і позбавитися бага­тьох хвороб.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*