У Мінекології виділили 25 мільйонів гривень на каналізування Шацька

09.07.2018 / Новини

Після анексії Криму кількість відпочивальників, які протягом курортного сезону приїздять на Шацькі озера, виросла майже вдвічі. Наразі ця кількість становить майже 200 тисяч осіб. Люди хочуть відпочивати з комфортом.

Однак ситуація з комунальними зручностями в районі Шацьких озер бажає бути кращою. Тому для району, який заробляє на туристах, це проблема номер один, – повідомляє Перший.

“Наразі не всі території навколо озера Світязь каналізовані, – розповів Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, під час зустрічі з журналістами у рамках прес-туру на тему “Шацька селищна ОТГ: переваги децентралізації та самостійного господарювання, здобутки і плани”, організованого Волинським РВ Асоціації міст України в рамках проекту “ПУЛЬС”, який АМУ втілює за підтримки USAID. – До мереж централізованого водопостачання і водовідведення під’єднані частина селища Шацьк, урочище Гряда і частково Ступа. Ми розробили проект каналізування трьох населених пунктів – Світязя, Пульма і селища Шацьк, що реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна”. Загальний кошторис проекту – 6,4 мільйона євро. Документи у Брюсселі на погодженні. Наразі маємо приємну новину – Мінекології виділило кошти у сумі 25 мільйонів гривень на співфінансування проекту”.

За словами начальника КП “Будинкоуправління” Івана Коваля, у 2002 році поля фільтрації у Шацьку законсервували. Замість них збудували очисні споруди, де нечистоти переробляють за сучасними технологіями. Зокрема, тут відбувається біологічна очистка стічних вод анаеробними бактеріями. Тому на очисних спорудах у Шацьку не чути ніякого неприємного запаху.

“Донедавна потужності очисних споруд були задіяні лише на 15-20 відсотків, – каже Іван Коваль, проводячи екскурсію очисними системами селища для журналістів. – Тому цей об’єкт для нас був збитковим. За рік «набігало» приблизно 200 тисяч гривень. Нині з підключенням 530 будинків Шацька до нової системи каналізування та введенням в експлуатації ще однієї черги очисних споруд, сподіваємось, що вийдемо на нуль. Загалом за рік у Шацьку очисні системи можуть переробити 40 тисяч метрів кубічних нечистот. Якщо ми хочемо зберегти озера для нащадків, ми мусимо приділяти цьому питанню належну увагу”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*