У Любомльському центрі зайнятості розповіли, як допомомагають у працевлаштуванні

Нещодавно в Любомльському Центрі зайнятості відбулась прес-конференція на тему: «Особливості ринку праці Любомльського району».

На питання журналістів видання “Наше життя” відповідала виконуюча обов’язки заступника директора, начальник відділу надання соціальних послуг Руслана Омелянюк.

— Розкажіть, будь ласка, про основні напрямки роботи центру.

— Служба зайнятості є посередником між роботодавцем та пошукачем роботи. Наше завдання — оперативно задовольнити потребу кожної з сторін на максимально вигідних умовах: як роботодавця, що хоче отримати кваліфікованого спеціаліста, так і шукача роботи, що хоче працювати у достойних умовах за гідну заробітну плату.

— Чи багато людей користується вашими послугами?

— Станом на 1 серпня 2016 року на обліку у центрі зайнятості перебуває 576 безробітних, претендентів на одну заявлену роботодавцями вакансію — 34, тривалість укомплектування однієї вакансії складає 5 днів. Отож пошукачі роботи повинні оперативно реагувати на пропозиції роботодавців, які пропонує центр зайнятості, аби «успіти» знайти роботу. У цьому році за сприянням служби зайнятості отримали роботу 405 жителів району, допомогли 121 роботодавцю підібрати кадри з числа безробітних.

— Які професії найбільш затребувані в нашому районі?

— Нещодавно у нас було проведено анкетування роботодавців щодо потреби у кваліфікованих працівниках — район потребує кадри за робітничими професіями у сферах будівництва, торгівлі, ресторанного бізнесу. Дослідили, що в районі є 1695 працюючих пенсіонерів, в основному у галузях освіти та медицини. З часом вони потребуватимуть молодої заміни, тому уже зараз потрібно готувати відповідні кадри.

— Загальновідомо, що розвиток малого підприємництва є перспективою створення нових робочих місць…

— Цілком вірно. Саме тому центр зайнятості досліджує незаповнені у районі ніші для підприємництва, аби спрямувати безробітних до самозайнятості. Актуальними у районі є організація сімейних міні-ферм, вирощування квітів, саджанців, розведення риби, садівництво. Успішно реалізували такі бізнес-ідеї на Любомльщині  фермерське господарство «Валентино», Товариство з обмеженою відповідальністю «Відродження»,  фермерське господарство «Козацький двір», родина Василя Кратюка, родина Петра Бурдила та багато інших. Служба зайнятості організовує семінари з основ підприємницької діяльності, навчає складанню бізнес-планів, прогнозуванню та діагностики вкладень і витрат при організації малого бізнесу.

Для орієнтації жителів ра¬йону на успішне ведення сільського господарства, що в перспективі може стати власною справою, зайняття популярним нині агротуризмом, у районі активно діють «Зимова агрошкола» та «Школа підтримки культури та туризму». Також цікаво залучити до публічності народних умільців, навчити їх отримувати прибуток з талановитого захоплення. От, для прикладу, брати Оніщуки з с.Згорани вирізають чудові картини з дерева, Людмила Іванчик в’яже гачком і спицями, співпрацює з виданням журналу «В’яжемо гачком», розміщує кращі вироби в цьому та інших виданнях. Цікавим захопленням є виготовлення різноманітних сувенірів та ін. Це все має стати заняттям, яке приноситиме дохід.

— Що порадите тим, хто шукає роботу?

— Якщо людина не лінива, активна, з позитивним поглядом на життя — їй потрібно дати знання та маленький поштовх до пошуку власної зайнятості і в неї усе вдасться. Центр зайнятості може у цьому допомогти — проконсультувати, підтримати, спрямувати на якісний пошук роботи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*