Проаналізували, як пройшло ЗНО з української мови та літератури на Волині

06.05.2016 / Новини

5-го травня в Україні розпочалася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Стартувало ЗНО цього року з іспиту з української мови та літератури. За дотриманням процедур тестування як з боку персоналу, так і з боку абітурієнтів традиційно слідкують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Про це повідомляє координатор кампанії спостереження за ЗНО-2016 у Волинській області Катерина Шарпата.

Українська мова і література є обов’язковим предметом для здачі тими, хто планує вступати цьогоріч до вищих навчальних закладів. Окрім цього, цьогорічним випускникам результати тестування з цього предмета зараховуються як оцінка за державну підсумкову атестацію. Власне тому, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, явка на пунктах тестування склала більше 95%. У порівнянні з всеукраїнським показником активності абітурієнтів, на Волині явка в середньому становила 96,8%.

Робота персоналу пунктів тестування

Громадянська мережа ОПОРА уже не перший рік слідкує на Волині за процедурами проведення зовнішнього незалежного оцінювання і фіксує порушення з боку персоналу пунктів тестування: уповноваженої особи від регіонального центру оцінювання якості освіти, відповідальної особи за пункт тестування, старших інструкторів, інструкторів та чергових. Варто відмітити, що з кожним роком таких порушень стає все менше. Цього року під час тестування з української мови та літератури було зафіксовано лише поодинокі випадки порушення процедури проведення ЗНО з боку персоналу ПТ.

Зокрема, процедурні порушення були виявлені у ЗОШ № 21 і № 24 м. Луцька та ЗОШ № 3 м. Ківерці, де спостерігачі зафіксували перебування інструкторів та чергових у ПТ до 9:00, що заборонено «Регламентом роботи в пунктах тестування у 2016 році».

У Розділі VI Регламенту ідеться, що допуск до пункту ЗНО працівників та осіб, уповноважених на здійснення спостереження або контролю за проведенням зовнішнього оцінювання, розпочинається за дві години до його початку.

У ЗОШ м. Горохів спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував випадок, коли інструктор в аудиторії користувався мобільним телефоном під час проведення тестування.

Відповідно до п. 8 Розділу IX Регламенту працівникам пункту ЗНО під час проведення зовнішнього оцінювання забороняється користуватися мобільними телефонами, персональними комп’ютерами, електронними приладами, друкованими, рукописними та іншими матеріалами, що не передбачені процедурою проведення зовнішнього оцінювання.

Крім того, у ЗОШ № 4 міста Нововолинськ зафіксовали прецедент, коли допуск учасників на пункт тестування припинився об 11:00, а не о 10:50, як зазначається у Регламенті (п. 2 Розділ IX).

Для спостерігачів були забезпечені належні умови у всіх пунктах тестування. Конфліктів, неадекватної поведінки щодо наших спостерігачів зі сторони персоналу ПТ переважно зафіксовано не було. Втім, у ЗОШ № 24 м. Луцька відповідальна особа за пункт тестування забороняла спостерігачеві самостійно пересуватись по ПТ, а лише у супроводі відповідального чи помічника відповідального.

Учасники тестування

Особливістю проведення цьогорічного ЗНО можемо вважати відсутність загального контролю за наявністю в учасників заборонених технічних засобів за допомогою металошукачів. В жодному ПТ, де працювали спостерігачі відповідної процедури не відбувалось. Відповідно цьогоріч спостерігачі не зафіксували жодного випадку наявності у абітурієнтів чи використання учасниками тестування заборонених пристроїв.

Так само цьогоріч спостерігачі не зафіксували на Волині жодного випадку появи учасників тестування без необхідних документів (сертифікат, документ, що посвідчує особу, запрошення-перепустка).

Єдиний інцидент, пов`язаний із порушенням процедури проведення ЗНО з боку учасника тестування був зафіксований у ЗОШ № 24 м. Луцька. Абітурієнт, не завершивши роботу над тестовими завданнями, покинув ПТ. Відповідно до Регламенту роботи ПТ назад у приміщення, де проводилось тестування, він потрапити уже не зміг.

Загальна оцінка

Загалом, спостереженням було охоплено шість пунктів тестування в обласному центрі Волинської області (ЗОШ № 3, Гімназія № 21, НВК № 10, Гімназія № 18, НВК № 22, НВК № 24), чотири навчальних заклади в районних центрах (ЗОШ № 1 смт Маневичі, НВК м. Горохів, ЗОШ № 3 м. Ківерці, ЗОШ № 2 смт Ратне) та пункт тестування у місті обласного значення Нововолинськ (ЗОШ № 4).

ЗНО у пунктах тестування, де працювали спостерігачі, пройшло спокійно. Хоч і виникали нестандартні ситуації, втім, порушень, які могли б вплинути на результати оцінювання, як з боку персоналу пункту тестування, так і з боку абітурієнтів зафіксовано не було. Особливістю цьогорічного ЗНО з української мови та літератури стала висока явка учасників ЗНО.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*