Штраф або позбавлення волі не лякає волинських бурштинокопачів, – Шпига

11.10.2019 / Відео, Новини

За останні п’ять років проблема незаконного видобутку бурштину набрала всеукраїнського масштабу. У 2015 році на Волині в місцях незаконного видобутку сонячного каміння відбувалися події, які нагадували мало не нинішній Донбас. На Маневиччині щотижня траплялися навали нелегальних копачів з інших областей.

Нині поблизу Маневичів на постійній основі діє поліцейський блокпост для попередження нелегального бізнесу старателів, а самі поліцейські кажуть, що вирішити проблему допоможе легалація видобутку сонячного каміння, йдеться у сюжеті «Секретні матеріали», передає ІА Волинські новини.

«Легалізація видобутку бурштину дасть можливість направити процес у правильне русло», – каже начальник ГУПН у Волинській області Петро Шпига.

Штраф за нелегальний видобуток сонячного каміння становить всього 8 тисяч гривень.

Зі слів головного поліцейського області, копачів не лякає і не стримує покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі до 2 років.

Нагадаємо, на початку вересня Президент України Володимир Зеленський особисто зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток бурштину або переміщення його через митний кордон України.

Президент пропонує доповнити Кримінальний Кодекс новою статтею 240-1 «Незаконне видобування бурштину». У цій статті визначено, що незаконний видобуток бурштину карається:

  • штрафом від 700 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 11,9 тисячі до 51 тисячі гривень;
  •  або обмеженням волі на строк від 1 до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*