Духмяні та смачні паски: як в Любомлі на підприємстві випікають великодній хліб

17.04.2020 / Новини, Статті

У Любомльській хлібопекарні розповіли про виробничий процес напередодні Великодня.

Найбільше християнське свято — Великдень — годі уявити без головного атрибута — паски. Духмяної, зі скоринкою і неодмінно — дуже смачної. Куштуєш шматочок такої святкової здоби і чомусь тут же поринаєш спогадами у щасливу пору дитинства… Багато господинь пече її вдома, хто ж не має такої можливості або часу — купує вже готовий продукт, на щастя, у магазинах завжди є з чого вибрати.

Варто зауважити: напекти 10-12 пасок для своєї сім’ї — справа нескладна для більшості господинь, а як щодо масового виробництва?

Ніна Савош, інженер-технолог пекарні підприємиці Оксани Козел, про промисловий процес приготування цієї продукції знає все — як мовиться, від «А» до «Я». Це й не дивно, адже свого часу здобула відповідний фах у Львівському харчовому технікумі і в далекому 1979 році прийшла працювати на Любомльський хлібозавод.

Як всі ми пам’ятаємо, це підприємство припинило роботу на теренах краю, втім, досвід Ніни Іванівни виявився затребуваним, і у 2014 році її запросили працювати у приватну пекарню. Зізнається: жодного разу не пошкодувала, що обрала таку професію. Організація виробництва, дотримання технології і якості — ось три кити, на яких тримається виробничий процес, і за ним ретельно слідкує наша співрозмовниця.

«Вже звикла, що кожної весни до звичного асортименту хлібобулочних виробів додається ще один напрям — випікання пасок напередодні Великодня, — розповідає жінка. — Зазвичай печемо кілька видів різної ваги: 200, 500 і 700 грамів. Щоразу стараємося удосконалювати та урізноманітнювати рецептуру».

                                          Ніна Савош

Кожного року на підприємстві випікають близько 4-5 тисяч пасок, очевидно, і цьогоріч виробничі об’єми будуть не меншими.

Обережно, втім, без особливих надій на позитивну відповідь, цікавимося в Ніни Іванівни, чи, бува, не поділиться з нами рецептами, за якими у пекарні готують духмяні паски.

«Не ображайтеся, але цього зробити не можу, — добродушно усміхаючись,  каже Ніна Савош, — як-не-як виробнича і комерційна таємниця має зберігатися. А от з основними, так би мовити, правилами поділюся охоче.

Насамперед, у приміщенні, де печеться паска, має бути тиша, робити цю справу слід з настроєм, з хорошими помислами. Звісно, не на останньому місці має бути дотримання рецептури, режиму випікання, вистоювання тістових заготовок тощо».

Наостанок запитуємо про побажання нашим читачам та усім жителям району напередодні Великодня.

«Насамперед — Божої ласки, міцного здоров’я, щастя, щоб у кожній домівці панували мир, злагода, добробут, — каже Ніна Іванівна. — А всім господиням зичу, щоб паска вдалася смачною».

3 Коментарів Духмяні та смачні паски: як в Любомлі на підприємстві випікають великодній хліб

  1. Паски гарні..на смак скажемо після Пасхи..а от при замовленні на маленькому базарчику в кіоску була обумовлена ціна.Прийшли забирати а ціна виросла(((( неприємний сюрприз до Великодня..прикро(((

  2. В Любомлі немає карантину? Чи на них не поширюється вимога щодо масок і рукавичок? Чи всі працівники здають мазочки на коронавірус і впевнені, що серед них немає безсимптомних носіів? А сьогодні голими руками пацяти готові вироби – це взагалі останній штрих антиреклами!

    • кожен працівник перед початком роботи проходить температурний скринінг та на робоче місце проходить через санпропускник. Технологічний процес не дозволяє використання масок. Згідно роз’яснень ВОЗ захісні маскі використовуються хворими людьми або людьми з підозрою на захворювання. Для обробкі рук використовується антисептик- тому немає підстав хвилюватися .

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*