На календарі 5 грудня: «Прокіп снігом ступає — дорогу копає»

05.12.2019 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 8.11, зайде о 16.17. Тривалість дня — 8 год. 06 хв.

* * *

Іменинники: Валер’ян, Максим, Михайло, Петро, Прокіп.

* * *

5 грудня в історії України

1917 — в Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, її першим ректором став графік Георгій Нарбут;

1994 — в обмін на відмову України від ядерної зброї в Будапешті підписали меморандум про надання їй гарантій безпеки з боку ядерних держав — США, Великої Британії та Росії;

2001 — розпочався перший Всеукраїнський перепис населення, який засвідчив: в Україні проживає 48 мільйонів 457 тисяч громадян.

* * *

Про це писав «КОРДОН» рік тому

Волиняни все частіше стають жертвами інсульту

У Волинській області у людей інсульти трапляються частіше, ніж в середньому в інших регіонах України.

Таку невтішну статистику навела кандидат медичних наук, завідувач відділення неврології Волинської обласної клінічної лікарні Ольга Шульга.

 “На Волині інсульту багато. Чому так – точно невідомо. Але в області фіксується близько 3200 випадків інсультів у рік. Це більше, ніж в Центральній і Західній Україні і за поширеністю наближається до Східної України. Загалом кількість інсультів утричі вища як інфарктів. Тому мене дивує чому така велика увага інфаркту і суттєво менша – інсульту”, – відзначила Ольга Шульга.

Медик додала, що по статистиці інсульти частіше бувають у жінок, ніж у чоловіків.

* * *

Погода 5 грудня

Мiнлива хмарнiсть. Без iстотних опадiв. Вночі та вранці місцями туман. На дорогах мiсцями ожеледиця. Вiтер пiвденно-захiдний, 7-12 м/с. Температура вночi 1-6° морозу, вдень 0-5° тепла, у Луцьку вночі 2-4° морозу, вдень 2-4° тепла.

* * *

Народний прогноз погоди

5 грудня вшановується пам’ять святого Прокопія. Для цього дня в народі існувало багато приказок, і пов’язані вони були зі становленням санного шляху: «Прокіп снігом ступає — дорогу копає», «Прийшов Прокіп — розрив замет», «Прокіп дорогу прокопає, а Катерина (7 грудня) закатає». Цього дня заглядали у пташині гнізда: якщо в них багато пуху, сухої трави і соломи — пернаті відчувають холодну зиму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*