На календарі 2 травня: у цей день наші пращури “пригощали” пирогами весну

02.05.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.54, зайде о 20.47. Тривалість дня — 14 год. 53 хв.

* * *

Іменинники: Іван, Георгій, Юрій.

* * *

2 травня в історії України

1848 — створено в Галичині Головну руську раду.

1986 — перемігши “Атлетико” (Мадрид) з рахунком 3:0, «Динамо» (Київ) завоював Кубок кубків 1985/1986 років.

2014 — протистояння в Одесі: унаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі загинуло 48 осіб.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

Привітали з 80-річчям голову Любомльської міської організації ветеранів війни

Торік 1-го травня зустрів свій 80-й день народження голова Любомльської міської організації ветеранів війни та праці Віктор Самійлович Герасимчук.

З цієї нагоди міський голова Роман Ющук привітав ювіляра, побажав міцного здоров’я, миру і добра на багато років життя та відзначив подарунком і подякою за багаторічну сумлінну працю та активну громадську діяльність.

Теплі, щирі слова та побажання в адресу Віктора Самійловича лунали також від його друзів та колег,які підготували для іменинника музичне вітання.

* * *

Погода 2 травня

Мінлива хмарність. Короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер західний, 5-10 м/с. Температура вночі 5-10º тепла, вдень 16-21º тепла

* * *

Народний прогноз погоди

2 травня  вшановується пам’ять преподобного Івана Ветхопещерника. У народі цього святого називали Іваном Воїном, і вірили в нього як захисника від крадіїв. У цей день був звичай розстилати на землі полотна, класти пироги. Таким чином наші пращури пригощали весну, щоб вона дала хороший врожай. У цей час зацвітає бузина, жовта акація, польовий клен, осина. У народі також помітили: якщо 2 травня дощовий і похмурий день — червень буде сухим і сонячним, тепло —наприкінці місяця буде холодно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*