На календарі 16 вересня: події, факти, погода, народний прогноз

16.09.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 6.35, зайде о 19.10. Тривалість дня — 12 год. 35  хв.

* * *

Іменинники: Василина, Петро, Юхим, Іван, Костянтин.

* * *

16 вересня в історії України

1658 — український гетьман Іван Виговський уклав із Польщею Гадяцький трактат. Угода передбачала входження Гетьманщини до складу Речі Посполитої під назвою “Великого Князівства Руського” як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі і Литви.

1947 — народився Валерій Марченко, український дисидент-правозахисник, історик, перший радянський ректор Львівського університету. Помер у тюремній лiкарні в Ленінградi 7 жовтня 1984-го.

2000 — день пам’яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе.

* * *

Про це писав “Кордон” у минулі роки цього дня

Середня зарплата волинян підвищилася на 25 %

Середньомісячна номінальна заробітна плата на Волині у січні–липні становила 6962 гривень. Про це повідомляють в Головному управлінні статистики у Волинській області.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій області (з кількістю працюючих 10 осіб і більше) у січні–липні становила 6962 грн, що на 25,9% більше, ніж у відповідному періоді 2017р. (в Україні – відповідно 8490 грн і на 26,0% більше). За рівнем зарплати Волинь випередила Кіровоградську, Тернопільську, Херсонську, Чернівецьку та Чернігівську області.

* * *

Погода 16 вересня

Цього дня минулоріч був дрібний дощ, температура повітря +17…+19.

* * *

Народний прогноз погоди

16 вересня вшановується пам’ять святих Домни і Василиси Великої. 16 вересня “прибирали мотлох у будинку”, щоб придбати благополуччя на осінь. У давнину наші предки спостерігали за мурашниками: якщо мурахи спорудили собі великі купи до осені, то варто готуватися до сурової зими.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*