На календарі 15 липня: події, факти, погода, народний прогноз

15.07.2020 / Новини

Сьогодні Сонце зійде о 5.25, зайде о 21.34. Тривалість дня — 16 год. 09  хв.

* * *

Іменинники: Фотій, Степан.

* * *

15 липня в історії України

1015 — у Берестові під Києвом помер Володимир Великий, великий князь Київський з 980 р., який у 988 р. хрестив Русь.

1410 — польсько-литовсько-українські війська в Грюнвальдській битві вщент розбивають війська Тевтонського ордену.

1892 — народилася Мілена Рудницька, українська журналістка, письменниця, громадсько-політична діячка, педагог.

1920 — засновано Київський вищий інститут народної освіти (нині Національний педагогічний університет ім. М.Драгоманова).

1998 — перший ефір “Нового каналу”.

* * *

Про це писав “Кордон“ рік тому

У Вишневі вперше відбувся «Вишневий фестиваль»

Подібний захід на теренах Волині відбувся уперше. Спрямований він на розвиток української творчості, збереження народних традицій та обрядів, виявлення нових творчих доробків співочих колективів та окремих виконавців.

Мета фестивалю — об’єднати органи місцевої влади, народних умільців, талановитих учнів, збирачів старовинних народних пісень та обрядів, ЗМІ задля виявлення і заохочення талановитих дітей та жителів ОТГ, стимулювання їхнього прагнення до вдосконалення та фольклорного і вокального розвитку.

Святкова програма передбачала конкурс на кращий пиріг з вишнею, розваги для дітей, атракціони, роботу виїзної торгівлі, розіграш святкової лотереї, дегустацію вишневої наливки, ярмарок майстрів рукоділля. Також діяло декілька різноманітних фотозон. Звісно, основна увага глядачів була прикута до сцени, де свої таланти демонстрували аматори з усіх куточків Любомльщини, а також окремі художні колективи сусіднього Шацького району. Своєрідною родзинкою свята став виступ гурту «Нота нео» з Луцька.

* * *

Погода 15 липня

Мінлива хмарність. Без опадів. Вітер західний, 5-10 м/с. Температура вночі 7-12º, вдень 19-24º.

* * *

Народний прогноз погоди

15 липня вшановується пам’ять святителя Фотія, митрополита Київського. У минулі часи у цей день було ще свято Берегині. Берегиня вшановувалась як охоронниця від зла і захисниця здоров’я. До цього часу поспіває рання вишня. Наші пращури помітили, якщо до 15 липня на деревах “проглянуть” перші жовті листочки — осінь настане рано і зима буде ранньою. У період з 15 до 20 липня у річках і водоймах починає цвісти вода.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*