Мешканці Шацького району не могли дійти згоди щодо перейменування вулиці

10.07.2016 / Новини

У Шацьку відбулося громадське обговорення на тему перейменування вулиці 17 вересня.

Про це пише Шацький край.

Мешканці Шацька висловилися проти надання вулицям інших назв, бо в даті 17 вересня 1939 року вбачали чергову сторінку історії України і навіть віднайшли в ній позитив – об’єднання Західної і Східної України.

Секретар селищної ради Людмила Цевух повідомила, що Шацька селищна рада могла б сама перейменувати вулицю, проте щоразу на заваді ставали різні причини: то депутати відмовлялися це робити, то люди виступали проти перейменування.

“Наразі минули всі терміни, коли ще можна було визначатися з назвою. Хоча сама процедура перейменування давала громаді досить широкі права. Волинська обласна державна адміністрація пропонує вулицю 17 Вересня в Шацьку перейменувати на Героїв Небесної сотні, проте обов’язково врахує думку гро­мади. Часу для роздумів у нас май­же немає – до 17 липня три­ває обговорення, а далі керів­ництвом області буде прийня­те остаточне рішення. Також маємо визначитися, чи робити з однієї вулиці дві, оскільки на 17 Вересня є багато розгалужень”, – наголосила посадовиця.

Представники громади були одностайні в одному – назва вулиці Героїв Небесної сотні їм не до вподоби. Аргументували тим, що назва є політичною і до того ж занадто довгою.

“Якби перейменування відбувалося відразу після Майдану, думаю, ви були б не проти цієї назви. А зараз трагічні події відійшли в минуле, призабулися. Та чи маємо право забувати про смерті на Майдані, про сотню героїв, які поклали свої життя за краще майбутнє України?”, – висловив незгоду з думкою більшості Віктор Гірич.

Надходили пропозиції дати вулиці назву 1 Вересня (в честь Дня знань), 21 Вересня (цього дня шацькі парафіяни відзначають престольне свято – Різдво Пресвятої Богородиці). Проте, зрештою, всі зійшлися на одній назві – Вереснева.

Державний реєстратор Шацького району Богдан Тимошук повідомив, що документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаться дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. А тоді лише потрібно буде взяти в селищній раді довідку про те, що вулиця отримала нову назву – і можна здійснювати будь-які нотаріальні дії.

В результаті вирішено, що селищний депутат Володимир Маркович збере по вулиці 17 Вересня підписи жителів під відповідним зверненням. Документ із пропозицією від громади потрібно найближчим часом надіслати до Волинської обласної державної адміністрації. Чи буде вона взята до уваги чиновниками – покаже час.

Щодо назви Героїв Небесної сотні, то її, як наголосив Шацький селищний голова Сергій Віннічук, дадуть новій вулиці, яка в близькій перспективі з’явиться в селищі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*