Любомльщина: (не)економна райрада

Однією із головних новин серпня у Любомлі стало закінчення судової “тяганини” у справі про корупційні дії голови Любомльської райради Миколи Сушика та його заступника Ганни Сачук, які під час сесії райради 24 грудня 2015-го року проголосували за встановлення собі 50%- надбавок до окладу на весь 2016 рік. 

Згідно із рішенням Любомльського районного суду від 11 липня 2016-го таке рішення визнали протиправним, оскільки жодних повідомлень про конфлікт інтересів під час проведення сесій не оголошувалось. Апеляційний суд Волинської області 19 серпня скаргу Сушика та Сачук залишив без змін, хоча у підсумку обоє “відкараскалися” лише штрафом в 3400 гривень та судовим збором.

Проте аналіз видатків бюджету району, які підтримували депутати Любомльської райради з подачі керівництва доводить, що неекономність та бажання не обділити себе “любимих” з того часу стало тенденцією.

Отож, впродовж 2016 року Любомльська районна рада розподілила майже 5,5 мільйона гривень залишків коштів бюджету і перевиконання бюджету (854 тисячі у квітні, майже 1,5 мільйона у червні та 3 121 тисячі у липні). Більшість коштів, звичайно, пішли на потрібні та корисні для громади витрати, як ремонти амбулаторій, фінансування медзакладів, будинків культури, благоустрій.

Проте деякі статті видатків викликають запитання. Так, у квітні депутати вирішили виділити 50 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту залу засідань, а у липні на ПКД та ремонт залу додали ще 350 тисяч. Останню цифру, зокрема у своєму виступі зачепив нардеп Ігор Гузь, який таким чином відповідав на закиди любомльських “свободівців” щодо закриття шкіл в окрузі. Мовляв, могли б дати і школи профінансувати, а не виділяти гроші на ремонт залу в кризовій ситуації.

Однак це не єдині “сумнівні” витрати. У червні 2016-го на вінки, сувеніри та інші представницькі витрати РДА виділили 30 тисяч гривень, а вже у липні на харчування, придбання нагородної сувенірної продукції тощо у рамках співпраці із Пачевським повітом Польщі виділили 40 тисяч гривень.

Оскільки на сайті Любомльскої райради розпорядження голови не оприлюднюються вже із квітня 2016-го року, наразі неможливо встановити, на що саме виділили вказані суми і хто саме офіційно представляв район. Для цього ми вже звернулися із інформаційним запитом у раду.

Проте в процесі витрачання коштів на прийом міжнародних делегацій та поїздки за кордон для любомльських чиновників є ще одна перешкода: згідно із рішенням райради від 18 серпня “Про затвердження Порядку здійснення допорогових закупівель” закупівля “товарів, робіт і послуг, пов’язаних із участю посадових осіб у міжнародних заходах з метою представництва Любомльського району” – тобто оплата поїздок керівництва райради за кордон може проводитися без використання систем електронних закупівель Prozorro.

Про те, які “цікаві” витрати ховаються у неопублікованих розпорядженнях голови райради та його заступника, читайте у наступних публікаціях…

3 Коментарів Любомльщина: (не)економна райрада

  1. Вже надоїло слухати про тих “корупціонерів”. Та знайдіть вже настоящих корупціонерів, хабарників, їх у Любомлі хватає.Мабуть справжні хабарники а корупціонери і пишуть або замовлять оте все.Коротше, на злодієві шапка горить.

    • Софа,я ті умоляю…тіпа для когось то секрет про відмивання бабок у райраді. А як маєш факти про “справжніх” корупціонерів то накатай на них статтю. Хоть буде що почитать і поржати

  2. Посадовий оклад голови райради 3880 грн., на 600 більше ніж у прибиральниці. То про що ми говоримо ??? 50% премії, щоб було біля 5000 голові???

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*