День захисту дітей: подвійне свято в Україні (фотоспогад святкувань на Любомльщині та в Шацьку)

01.06.2019 / Новини

В Україні на офіційному рівні у перший день літа, 1-го червня, відзначається два свята, присвячених дітям —  на державному та міжнародному рівні.

Український День захисту дітейце загальнонаціональне свято, спрямоване на привернення уваги громадськості до проблем дітей. Воно було організоване за указом президента від 30 травня 1998 року. День захисту дітей було приурочено до Міжнародного дня захисту дітей, який також святкується 1 червня.

А ось Міжнародний день захисту дітей, що відзначається у всьому світі, було засновано 70 років тому, в листопаді 1949 року в Парижі за рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. Згідно з Женевською декларацією про права дітей, у цей день звертається увага громадськості на соціальний захист прав дитини в області виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного та духовного розвитку незалежно від національної приналежності, соціального походження, фінансового стану тощо. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їхньому виконанню.

У цей день  для дітей проводяться освітні програми про те, куди вони можуть звернутися в разі утиску їх прав, а також вчать суспільство зважати на потреби дитини. Організовуються різного роду розважальні заходи.

Крім того, проводиться безліч акцій, головна мета яких — зібрати гроші на різні благодійні проекти або лікування дітей.

Ось так відзначали День захисту дітей у деяких населених пунктах Любомльського та Шацького районів у різні роки:

День захисту дітей у Хворостові, 2017 рік. Цього дня в селі відкрили дитячий ігровий майданчик.

День захисту дітей у Любомлі, 2018 рік. Хореографічний флешмоб, насичена танцювальна та вокальна програма, малюнки на асфальті, розваги з аніматорами тощо.

Натомість у 2016 році аналогічний захід в Любомлі розпочався із маршу та конкурсу-огляду духових оркестрів Будинку школяра на приз імені І.М.Теплякова. Тоді переможцем став духовий оркестр із Нудиж.

У ході свята також відбулися: конкурс малюнка на асфальті, виступи вокалістів та хореографічних колективів, запуск повітряних зміїв вихованцями Станції юних техніків, показові виступи команди дзюдо Дитячо-юнацької спортивної школи та ігротека.

День захисту дітей у Шацьку, 2016 рік. Цього  дня проводились заходи в дитячому садочку №1 «Росинка, у сквері Тараса Шевченка. За участю вихованців Будинку дитячої та юнацької творчості відбувся святковий концерт.

А ось так відзначали у 2018 році цей день вихованці пришкільного табору «Сонечко» на базі ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» смт Шацьк, які підготували флешмоб «Діти за мир в усьому світі». (Фото із інтернет-ресурсу “Район.Шацьк”)

Святкове агентство «Джеральдіна» з Шацька та Божена Оксентюк організували у 2018 році незабутній День захисту дітей для вихованців школи-інтернату селища Головне. (Фото зі сторінки закладу у “Фейсбуці”)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*