Чим сьогодні живе Любомльський лісгосп?

07.03.2016 / Новини

За нові, але ті ж, одвічні завдання взялися з початку року працівники лісової галузі. І якщо у зимові місяці більше уваги, зазвичай, приділяється лісозаготівлі, очистці лісу, то з наближенням весни робота по господарству у лісівників пожвавлюється. Місяць за місяцем вона іде певним звичним циклом із вкрапленим вирішенням нагальних актуальних питань.

Про те, яка нині назріла праця у лісі, про намічені плани підприємства та загалом настрої працівників у новому 2016 році розповідає директор ДП «Любомльське ЛГ» Сергій Боярчук:

«Невдовзі розпочинається лісокультурна кампанія, тож це питання на разі номер один. Завершується підготовка грунту на площах для посадок, уже замовлено у базовому Ратнівському розсаднику хороші сіянці сосни звичайної – 400 тисяч штук, 10 тисяч саджанців ялини, 15 тисяч саджанців в контейнерах дуба звичайного. Для доповнення посадок братимемо і сіянці у власних розсадниках у лісництвах. Посадка лісу – це основна і відповідальна робота кожного майстра. Кожен з нас повинен примножувати і створювати нові насадження, працювати якісно і результативно. На цей рік заплановано на 40 гектарах заліснити площу і на 110 гектарах провести сприяння природному поновленню.

Друге не менш важливе завдання – охороняти лісові масиви від лісокрадіїв, браконьєрів, тих, хто не дотримується необхідних правил поведінки у лісі. Незабаром настане пожежонебезпечний період, для працівників лісової охорони – це важка і клопітлива пора. День і ніч вони зобов’язані стерегти і берегти природу. Рейдові бригади постійно патрулюють у лісах. А спіймані порушники каратимуться за законом. Але прохання до жителів: не підпалювати суху траву на полях біля лісу, бо від вогню його врятувати важко. А також – не вивозити купи побутових відходів у лісові насадження, що засмічує його. Від цього навколишнє середовище набуває непривабливого, безкультурного вигляду, це негативно впливає на екологію, рослини і жителів лісу.

Серед постійних круглорічних задач нашого підприємства – заготівля лісу. Ця ланка роботи відповідає за економічний стан і лісгоспу, і району. Від рубок головного користування цього року заплановано заготовити 40160 кбм деревини. Уся лісопродукція, згідно з впровадженням в Україні, відправляється з лісосіки за допомогою електронного обліку деревини. Співпрацюємо з фірмами як внутрішнього, так і зовнішнього ринків.

У планах – будівництво лісових доріг, які слугуватимуть і лісівникам, і жителям навколишніх сіл, адже будуть сполучати деякі населені пункти.

Звичайно, напружена ситуація в країні впливає сьогодні на кожного пересічного громадянина, а тим більше – працівника державного підприємства. Але армія лісівників має бойовий дух, працюватиме задля України, її майбутнього».

До слова, минулоріч здійснено посадку на площі понад 150 га, зібрано 1725 кг насіння, зведено та оновлено 35 малих рекреаційних пунктів, побудувано 4,2 км лісових доріг; було складено понад 50 протоколів на лісопорушників, сплачено податків на суму 9 млн 588,4 тис. гривень. Кількість штатних працівників у січні 2016 року – 174 чоловіки, середня заробітна плата з початку року становить – 5025 гривень.

Люба Хвас, прес-служба ДП «Любомльське ЛГ».

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*