Через дощі та спеку в Нововолинську засмерділися очисні споруди

29.06.2020 / Новини

З вечора 28-го по 29-те червня жителі Нововолинська у соцмережах нарікають на сморід у місті. Голова депутатської екологічної комісії Віктор Марчак пояснив – неприємний запах через спеку та підвищену вологість йде від очисних споруд міста.

Про це він повідомив журналістам “КОРДОНу”.

В одній з міських спільнот опублікували скарги нововолинців.

“Пан Курчак”! Ви серйозно, що за джекпот за день? Відкрив вікно – чуть не вирвав від шанеля №5! Типу подарунок до Дня молоді та Конституції?”, – пише Владимир Петруха.

“В 4:00 ночі відкрили вікно – дихати немає чим, смердить “здохлятиною”… Ввечері вийшли біля дому з дітьми – теж дихати немає чим!!! Травите те місто як не “Курчак”, то “Кроноспан”, майте совість!!! Ніколи не писала, але дістали вже!”, – нарікає Таня Зай.

Віктор Марчак каже, раніше неприємний запах очисних споруд водоканалу перебивало підприємство “Пан Курчак”, тепер же запах у місті відчувають через спеку та підвищену вологість. До того ж, змінився напрямок вітру і містяни, станом на 11:00, чують запах у центрі міста.

“Очисні споруди водоканалу знаходяться одразу за “Курчаком”, біля шахти №2. Коли від підприємства “Пан Курчак” був неприємний запах, він “перебивав” очисні, і ніхто на очисні споруди не скаржився. Зараз підприємство запустило очисні споруди, проте звідти специфічний запах йде тоді, коли відбувається завантаження та вивезення відходів на ветсанзаводи. “Пан Курчак” має терміни вивезення – протягом півтори-двох годин максимум, з 9:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. Вивезення відходів у них відбувається орієнтовно раз в тиждень. Зараз пішли дощі і вітер змінився – спочатку люди почули запах із “Кроноспану”, декілька днів тому із труби-сушки, а потім вітер змінив напрям і запах пішов із очисних споруд”.

В очисних спорудах “Нововолинськводоканалу” є нюанси, розповідає Марчак. Він каже, першим фактором є те, що тепер підприємство “Курчак” перестало давати такий запах стабільно. Другим – на очисні споруди раніше відвозились лише промислові відходи.

“Тільки півтора року тому, на сесії міськради, з подання екологічної комісії було прийнято рішення заборонити вивезення промислових відходів на очисні споруди міста Новововолинська. Але до того воно вивозилось довгий період. Третє – як пояснив директор водоканалу, причиною запахів є менше споживання води нововолинцями, відповідно, каналізаційні стоки не так розбавляються водою. Вони і до будівництва “Курчака”, і 30-40 років тому давали запах”

Голова екологічної депутатської комісії каже, є необхідність встановлення нових очисних споруд. Ще в 90-х роках в Нововолинську планували закриті очисні споруди.

“Завод “СТО” навіть побудував для цього резервуари – вони там стоять, ржавіють. Радянський Союз розвалився – і ніхто далі цими спорудами не займався. А вони знаходяться дуже близько від міста. Спочатку все, що йде з міста, стічні води чи фекалії, потрапляє на цетрифугу. З центрифуги це йде на фільтраційні поля. Це, по суті, площадка, на якій це все знаходиться. Коли літо сухіше, запаху нема, адже створюється корочка. Якщо вологість, так як зараз – містяни чують запах через випари. Від погоди дійсно багато залежить. Фактично, запах з міста буде усунений, коли зміниться напрям руху вітру”, – підсумував Марчак.

Віктор Марчак також зазначив – офіційних скарг громадян немає, лишень в мережі Інтернет.

“Люди, не скаржтесь! Адже ви скаржитесь в інтернеті! Коли було засідання комісії (перед карантином, лютий 2020-го, – ред.), я спитав начальника управління Держпродспоживслужби, чому нема ніякої реакції, він мені відповів “офіційно скарг нема”! Те, що люди в інтернеті говорять, не прив’яжеш ні до чого. Деякі активісти роздрукували навіть ті скарги, люди не хочуть скарг писати, чогось, я не знаю чому. На це є прес-служба, екослужба, які мають лабораторії, право штрафувати – всі екологічні права. Якщо не буде до них скарг – то вони нічого не роблять. Вони отримують за це зарплати і мають цим займатися”.

Фото ілюстративне

1 Коментар Через дощі та спеку в Нововолинську засмерділися очисні споруди

  1. Що і де збудувала стара місцева влада у Нововолинську, окрім як власних довгих і бездонних кишень?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*