Бірківська школа відзначила 90-річчя (ФОТОрепортаж)

26.10.2019 / Новини

У п’ятницю, 25 жовтня, випускники різних років, нинішні й колишні працівники, батьки, численні гості мали нагоду відвідати один з найстаріших  навчальних закладів району, де чи не на кожному кроці експонувалися різноманітні виставки, тематичні стенди тощо.

По тому усі, хто завітав на свято, вщерть заповнили зал місцевого будинку культури, де відбувався концерт.

З ювілейною датою громаду вітали: директор школи Ольга Голуб, настоятель місцевого Іоакимо-Аннівського храму отець Василій, заступник міського голови Олег Зламанюк та Антон Фурманюк, в.о. сільського старости Володимир Лонюк, депутат облради В’ячеслав Богдан, фахівці міськвідділу освіти Наталія Оксентюк і Наталія Мохнюк, завідуюча  КП «Методичний центр міської ради» Валентина Микитюк, депутат міськради Антоніна Куць, представник ТОВ «Екопел» Микола Боровик, голова ради школи Леся Мариньоха, випускники різних років та інші.

Спогадами про свої педагогічні будні поділилися ветерани освітянської галузі Галина Ющук та Галина Стець, які нині перебувають на залуженому відпочинку. Групу працівників школи було відзначено різноманітними нагородами.

Чудове тригодинне дійство являла собою концертна програма, яка була багатою на тематичні презентації, гарні танцювальні й вокальні номери. З пісенними дарунками до свята долучилися аматори сцени: вокальна група Бірківського СБК «Джерело» і солістка міського будинку культури Надія Шоцька.

Ввечері святкову програму завершила дискотека.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА.

«Розповіді старожилів свідчать, що першу школу у селі Бірки було відкрито ще у 1902 році, — дізнаємося з дослідження вчителя Бірківської ЗОШ, нині, на даль, покійного Леоніда Марчука.  — Це був дерев’яний будинок з двома класними кімнатами. Школа була церковно-парафіяльною. Обов’язки вчителя виконували грамотні односельчани та приїжджий священик. Школа була однокласною».

В роки Першої світової війни більшість жителів сіл опинилися в біженцях і школа не працювала і відкрила свої двері лише у 1921 році.

1929 року любомльські будівельники, якими керував майстер Михайло Шнур, при сприянні посла повітового сеймику Федора Янюка у центрі об’єднаного села Бірки спорудили нову цегляну школу. Старе приміщення передали під житло одному з польських осадників (пізніше воно згоріло під час воєнних дій).

У 1943-44 роках знову була перерва у навчанні, а у приміщенні школи розміщувався комендант гарнізону німецької армії.

20 липня 1944 року Бірки були визволені від фашистів і вже 1 вересня 1944 року школа знову відкрила свої двері.

У 1976-1988 роках заклад не працював, а дітей підвозили на навчання у школи м. Любомля.

У 1988 році за сприяння тодішнього директора радгоспу «Любомльський» Олександра Ющука відновила роботу початкова школа, яка у 1992 р. була реорганізована у неповну середню.

Сьогодні тут навчається майже 120 учнів, для яких на ниві розумного, доброго, вічного трудиться 22 педагоги.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*