Ягодинські «порядки» 2: про черги, пільги та корупцію

14.03.2016 / Статті

На автопереході «Ягодин» бажаючих перетнути кордон стало в рази більше, ніж, приміром, рік тому. Ми розповімо та покажемо, чому все активніше вирують черги на вищезазначеному пропускному пункті.

Розслідування: Продовження __Частина 2

Частина 1. Ягодинські “порядки” 1.

ХТО ПЕРШИМ ПЕРЕТНЕ КОРДОН: ІНВАЛІД ЧИ “ІНВАЛІД”?

За словами представника відділу прикордонної служби «Рівне», капітана ДПС Крюковського О.В., правом позачергового перетину кордону користуються інваліди всіх груп, вагітні жінки та учасники АТО. Сюди належать й пасажири із дітьми.

Тож щодня близько 50% автомобілів перетинають кордон на пільгових засадах.

Одна із “інвалідок”.

Популярним стало брати ночами в дорогу дітей дошкільного віку. Потім, при зворотному в’їзді, це дасть право взяти 50 кг додаткового вантажу.

28-го грудня 2015-го року депутат районної ради Марчук О.В. направив керівникові відділу прикордонного підрозділу «Рівне» запит з проханням надати витяг із наказу, яким керуються прикордонники в організації перетину автомобілями кордону.

На жаль, відповіді немає і досі. А, передбачений законодавством термін на її отримання, уже минув.

Лист 2 Прикорд

Згідно із ст. 212-3 «Порушення права на інформацію та права на звернення», такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Очевидно, що цього прикордонники не бояться. Та і хто напише цей протокол? Всі уповноважені на це органи  зайняті відомчими проблемами.

Зі сторони, ближчої до стоянки АЗС, старт «пільговиків» поза чергою на в’їзд у зону контролю нагадує бої без правил і дике Сафарі.

Колишній прикордонник з Києва не витримав напруги: зателефонував на “гарячу лінію”.
після дзвінка на Гарячу лінію ДПС
Після дзвінка на “гарячу лінію” ДПС.

Начальник місцевого відділу поліції Ліпич Ю.І. зазначив, що лише два працівники дорожньої поліції можуть нести службу в зоні пропуску, решта – проходять переатестацію, співбесіди та фізпідготовку.

Прикордонників така ситуація задовольняє: для них складається більш сприятлива обстановка для діяльності в тіні.

Сержант з відповідним посаді бейджиком ходить вздовж черги й робить перепис автомобілів у черзі. На підмогу йому прибуває чоловік у військовій уніформі. Саме він веде в журналі облік пільговиків та видає їм талони на в’їзд в зону прикордонного та митного контролю.

Допитатися  у когось з них про якісь порядки – справа марна.

dva

17-го жовтня 2015-го року особисто простояли в черзі з 8 до 15 год. Підвозили двох жінок з Римачів – Антоніну Г. та Валентину М. Вони вже не перший рік мігрують цим маршрутом. Можливо б той, хто ще не перетинав кордон ні разу, і не зрозумів би в чому справа. А от дві, досвідчені в цій ситуації, жінки мимоволі пояснили все відразу.

“На впуску в зону контролю сержант  Василь Халус…. та   Андрій Щелкунов”, – пригледілись вони. При цьому в чергу в’їхало біля 40 автомобілів. Посередником між ними, за словами наших попутниць, був  колишній прикордонник, житель Римачів Олексій Ш.

інваліди
Поза чергою – всі “інваліди”.

«Пишіть у прикордонний загін, я не уповноважений приймати будь-які скарги», – відповів на мої претензії старший лейтенант прикордонної служби Юрій Мисак.

А навіщо ж тоді на кабінці прикордонників, що здійснюють паспортний контроль, висить скринька для скарг і пропозицій?

напролом
“Напролом” можна їхати лише віп-персонам.

Зі слів подорожуючих, ціна за “лояльність” від правоохоронців коливається в межах від 50 до 400 грн. Виглядає це приблизно, як дружній потиск руки. Після чого, в долонях “зеленого чоловічка” залишається кольоровий “папірець”. І раптом – дорога для громадянина вільна.

вітаня
Щедро потиснув руку. Наші прикордонники чи не найпривітніші в Європі: вітаються з усіма бажаючими.

Довелося спостерігати за реакцією німців, котрі простояли в черзі 8 год. Вони ладні були самі провести нам реформи й змінити систему. Систему, а не одних “привітних” на інших.

Коли інвалід перетинає пункт пропуску протягом тижня більше трьох разів, то він зазвичай здоровий. Та й той, хто збирається народжувати, навряд чи поїде за кордон. А заробляти за рахунок невідвідуваності дітьми школи – це фактично експлуатація людини.

Можливо треба зробити аналіз по журналу обліку пільговиків? Тоді представникам відповідних служб, мабуть, відкриються очі на багато неприйнятних речей.

Цікаво, що коли військкомат там  вручав повістки, то черга  була  значно меншою.

І головне – чим більше таких, які “догоджають” правоохоронцям, тим більше тих, хто годинами маринується в черзі.

Далі буде.

Юрій Кальчик,

 голова правління ГО «Народний Контроль Любомльського району».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*