Ягодинські «порядки» 3: про черги, пільги та корупцію

16.03.2016 / Статті
IF

На автопереході “Ягодин” бажаючих перетнути кордон стало в рази більше, ніж, приміром, рік тому. Ми вже розповіли та показали деякі фрагменти причин, через які все активніше вирують черги на пропускному пункті. Нині ми вкажемо на інші, не менш важливі, моменти.

Розслідування: Продовження _Частина 3

__________________________________________________________________

Частина 2.  Ягодинські “порядки”2 

____________________________________________________________________

МОДНЕ ДЕШЕВЕ АВТО

Одна з причин довжелезної черги на кордоні – транспортні засоби з іноземною реєстрацією.

Майже 60% автомобілів, що стоять на пропускному пункті, мають польську реєстрацію. Згідно з чинним законодавством, громадяни України, які керують такими авто за дорученням або є їхніми співвласниками, можуть ввозити їх на митну територію нашої держави на термін не більше 5 днів.

Тож кожні кілька діб вони знову й знов проїжджають через митницю.

Таким чином, громадяни України намагаються зекономити на придбанні якісного авто, не витратившись на розмитнення.

Наприклад, орієнтовна ціна на “Фольксваген Пассат” (1995 року випуску) коливається у Польщі, залежно від стану, в межах 1,5-2 тис. злотих (приблизно 660 доларів). Вони, порівняно, є доступними і дешевими для наших громадян. Натомість в Україні за таку ж покупку необхідно заплатити 6-8 тис доларів.

“ЧЕРВОНИЙ” ТА “ЗЕЛЕНИЙ” КОРИДОРИ НАГАДУЮТЬ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ

На постійній комісії районної ради з питань дотримання законності, правопорядку, прав людини, депутатської діяльності та етики, яка відбулася 17-го грудня 2015 року, обговорювали порядок перетину кордону та санітарні проблеми на прилеглій до митниці території.

Щодо дотримання санітарних норм, то конкретних відповідей на ці питання так і не отримали ані від капітана ДПС Крюковського О.В, ані від представника митниці Ждань Т.П.

Усі коментарі зводились до зобов’язань комунальної служби Рівненської сільради. При цьому було зачитано доповідну рівненського сільського голови, згідно з якою в них немає коштів на проведення робіт по збору та вивезенню сміття.

На початку березня у вищезгаданій зоні з’явилось хоча б два біотуалети. Однак територія вздовж «червоного» коридору нагадує мінне поле, яке пройти неможливо.

IF
Нещодавно встановлені біотуалети на примитній території.

Справжнє сміттєзвалище спостерігаємо на просторах масивів ДП «Прибузький лісгосп”. Однак у їхньому журналі обліку лісопорушень жодного протоколу по ст. 173 (засмічення лісових насаджень) ми так і не виявили.

IF
У “зеленому” коридорі ситуація не краща.

Можливо, варто туди привезти відповідних уповноважених осіб наочно побачити всю “чистоту” території.

Далі буде.

Юрій Кальчик,

 голова правління ГО «Народний Контроль Любомльського району».

3 Коментарів Ягодинські «порядки» 3: про черги, пільги та корупцію

  1. О чом вы обще пишите ,что очереди из за польських авто?люди вы что слепы все, почему о корупции не кто не вспомнит на Ягодине, что очередь делается искуствено, и деньги берут погранцы 200-300 грн.зависимо от апетита, почему об етом молчите, может вам тоже заплатили??? Достало

  2. Якби не було штучно створеної прикордонниками черги, то і не було б стільки сміття. Коли людям доводиться стояти в черзі 5-15 годин, а біотуалети в жахливому стані, то і маєте отаке видовище. Я б змусила прибрати цю територію
    прикордонників, це результат їхньої діяльності. І до чого тут сільрада? А що робить екологічна служба, яка функціонує на митниці?

  3. купляючи машину на польских номерах.купляють і роботу-контрабас.полюбе.навіть перетнути кордон треба мати кошти навіть на пальне.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*