Чи буде пам’ятник Степану Бандері у Любомлі?

28.04.2016 / Статті

Запит до Любомльського міського голови Романа Ющука про встановлення пам’ятника Степану Бандері подав депутат Леонід Богдан на сесії міської ради 12-го квітня. Це рішення підтримали 14 депутатів із 17-ти присутніх.

10565722_930694030371246_390109252_nПісля сесії журналістам КОРДОНу вдалось зустрітись з ініціатором встановлення такого монументу у місті Любомль. Як виявилось, Леонід Богдан вважає саме Степана Бандеру символом боротьби за незалежну Україну.

“Я вважаю, що пам’ятник потрібно поставити якомога швидше. Адже цього року минає 60 років з дня смерті великого героя українського народу. Бандера – це ідеолог, політик світового рівня”, – зазначає Богдан.

Щодо дотичності цієї історичної постаті до Любомля, Богдан наводить факт того, що Бандера неодноразово їхав з Бреста на Львів саме через Любомльський край.

Також Богдан висловив думку про те, що саме Радянський Союз насаджував негативне розуміння постаті Степана Бандери. Відповідно й зараз, у ХХІ столітті, “бандерівці” чи не у світовому значенні – це бандити.

“Не кожен народ має таку величну постать історії, як ми, українці. І не кожен народ може називатись в честь певного ідеолога. Ми буди – мазепинці, потім петлюрівці, а зараз ми для всіх бандерівці. Зараз усі патріотично налаштовані та свідомі громадяни вигукують “Слава Україні!”. Так вітався Бандера”, – завзято пояснює Богдан.

На запитання, чи вважає себе бандерівцем Леонід Богдан відповів ствердно та сказав, що пишається цим. Адже бандрівець, у його розумінні, це борець за незалежну самостійну Україну.

“Якщо не Бандера – національний герой, то хто? Хто може ним бути? Звісно ж, Шевченка теж можна вважати героєм, проте він об’єднував людей до боротьби словом, а не ділом”, – коментує Богдан.

Також вагомим внеском Бандери у становленні самостійної України, за словами Богдана, є підтримка Акту проголошення Української Держави, проголошений Ярославом Стецьком 30-го червня 1941 року. Після цієї події Гітлер віддав наказ знищити рух Бандери. Проте цього не сталось: Бандеру вбив у 1956 році російський розвідник.

Леонід Богдан не приховує, що його депутатський запит сприйняли неоднозначно та критично. Проте він націлений на успішне завершення свого задуму. За його словами, на пам’ятник 50 тис. гривень цілком достатньо.

Проте міський голова Любомля Роман Ющук так не вважає.

_DSC0344

“Я не вважаю за доцільне ставити пам’ятник Степану Бандері у місті. Його можна поставити, але це не пріоритет. Гадаю, жителям міста за ті кошти на пам’ятник (якщо вони будуть виділені – авт.) краще зробити тротуар. Адже, щоб розробити проект та встановити постамент необхідно близько 200 тис. гривень. Звісно ж, ця сума може змінюватись, оскільки важливо якого розміру буде пам’ятник, скільки долучиться скульпторів та інше. Це питання ми будемо вивчати та розглядати на сесії міської ради”, – прокоментував Роман Ющук.

Тому питання чи буде пам’ятник Степану Бандері у Любомлі залишається відкритим. Проте варто зважити усі “за” і “проти” для того, щоб з’ясувати усю знащучність та вагомість цього постамента.

14 Коментарів Чи буде пам’ятник Степану Бандері у Любомлі?

  1. наш мер мислить совковими поняттями((( який ще тротуар?! потрібно хоч раз помислити глобально, потрібно ДУМАТИ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ – розвивати економіку міста та культурні цінності, в якому плачевному стані вони не була б. ТРОТУАР ПОЧЕКАЄ)))

  2. Міська рада і думати не хоче про Українських героїв, а про Бандеру і слухати. Який в них там може бути патріотизм. Там тільки бабло, дерибан, та тротуари. А виховання молоді до патріотизма і любов до України це ще для них не начасі.

  3. депутати від Свободи вагалися голосувати!!! А влада скоріше памятник спорцмену “тітушки” поставить чим націоналісту Степану Бандері. Духовно потрібно виховуватись, а не на тротуарі.

  4. Ідея хороша (з часом, вожному місті ,чи містечку повинен стояти Бандера), але не начасі, зараз важливіше відбитися від Росії – усі сили та ресурси направити нашим військовим на сході…
    А збоку Богдана, це піар – тут і дурному ясно, що Ющук пам”ятника не дозволить, бо молиться в московських храмах, братається з московськими попами…
    Цікаво, за які кошти Богдан хоче ставити пам”ятник, хто йому дасть – слава нечесної та корисливої людини шириться позамежами Любомльського району…

    • Самойлюк Льонька я знаю що це ти весь час гадиш своїм пон@сом в соціальних мережах про мене. Ти як був по житті бараном гамнюком так ти і помреш ним. Валючик ти любомльський наш ненаглядний якщо хочеш мені щось сказати то кажи прямо мені, а не як шістка під чужими псевдонімами пишеш всяку чуш. І доречи депутат з тебе повний НОЛЬ проце говорить весь район. А щодо Бандери не тобі НУЛЮ щось мислити. І щодо попів російських це твоя фішка, віруючий ти наш. Позор в райраді, і …. ну ти поняв що я хотів тобі сказати. І доречи, щоб ти понімав, ти вже договорився.

      • Пане Леоніде, я вже повторююсь – негоже так висловлюватись публічній людині, якою ви являєтесь, і вестись на провокації.
        Не розчаровуйте народ.

  5. Шановний пане!!!Для чого ти порівнюєш московський і києвські партріархати?і в який храм ходить Ющук?,а що робити другим прихожанам переважна більшість в Любомлі які ходять в церкви МП?,вони по твоєму теж вороги України(люди які туди ходять )

  6. Бандера був політиком і ухвалював політичні рішення,він ніколи не приймав участь у збройному протистоянні,і те що йому Ющенко дав Героя України(яке відмінене) не означає що потрібно витрачати кошти на памятник Бандері,прославився то він всього навсього словами на суді Слава Україні,а Шухевич!?!отож Леонід вивчіть історію.

    • Я знаю історію дуже добре, тим більше про бородьбу ОУН-УПА. Я згідний з Вами частково, але журналісти які писали “так зване інтервю” не відкрили всю мою думку стосовно, всю суть цього задуму для Любомильчан. Я навіть скажу більше журналісти не хотіли розкривати ширше цю тему. Я підозрюю що їм влаштовувало інтервю яке небуть. Але хочу сказати чиюсь мудру приказку. Коли люди між хлібом і честю обирають хліб, вони втрачають честь а з часом в них забирають хліб. Три голодомори і репресії які забрали десяткі міліонів життів УКРАЇНЦІВ. Вам таємна любомильчанка це про щось говорить??? Сьогодні нам Українцям потрібно захищатися не тільки від ворога, не тільки від продажної влади, але МИ ВІСІ маємо навчитися захищати свою честь. Це правільна історія України, це память про наших захисників за незалежність, це і десиденти шісдесятеикі, це і українці які воювали в різних арміях світу, це і патріоти ОУН-УПА. Саме заних сьогодні не може простити нас українців московщина. І саме вояки ОУН-УПА воювали під жовто блакитним прапором за незалежну самостійну Україну. А Степан Бандера був і залишається на сьогодні символом (прапороносцем української нації) не зламності не продажності, символом української незалежності. Так Ви праві Бандера був політиком, але і ленін був політиком і сталін був політиком і гітлер був політиком, але хто із них прагнув незалежності своєї нації? Взагалі я насам перед пропоную створити комісію з поважних істориків, патріотів, музейників та СБУшників які мають доступи до архівів і хай вони пояснять нам УКРАЇНЦЯМ чи Бандера може бути Героєм для усієї нації України??? Якщо ми забудемо і зневажатимемо своє минуле то ми будемо приречені на щасливе майбутнє!!!

  7. Вот в мене назріло запитання до всіх і до журналістів також. Хтось з Вас хоч раз старався взнати скільки памятників Степану Бандері в світі, в яких країнах, і скільки їх поставлено в самій Україні??? І хоч хтось вивчав повну біографію самого Бандери? Надіюсь журналісти тепер захочуть вивчити і написати читачам КОРДОНУ повну і грунтовну з доказами біографію Бандери!!!?

  8. Леонід, начитавшись як тут від безпорадності донести свою думку або незгода з чужою призводить до образ,стала таємна Любомльчанка.(ремарка),щодо пам”ятника та патріотизму:Ющенко фанатик Українського та патріотом від цього не став,і бандерівцями ми стали тільки “завдячуючи” московії,а насправді мали б стати Шухевцями,тому якщо і звеличувати то всіх вояків УПА,та поки влада немає патріотизму і не згуртовує свій народ,то кожен хоче вижити,тому судити людей які вибирають хліб якось важкувато.

  9. Напочатку дій АТО на сході, тисячі українців ішли добровільно захищати свою країну. Вони не думали про зарплати ні про памятники ні про нагороди ні про землі та інші блага. Сьогодні продажна владжа робить реклами з закликом заключати контракти та іти в АТО. Вони видумують пільги, платять сякі такі гроші, міські та районі владомжці дають одноразові грошові премії. Ось скажіть мені хто з цих двох груп вояків кращий воїн своєї країни, ПАТРІОТ чи найманці, або воякі які пішли воювати бо не мають іншого способу заробити??? (нікого з солдатів не хочу образити) Звичайно ті що ПАТРІОТИ це ті які більше розібралися в історії, це ті для яких Слава Україні це не мода а стиль життя. Це ті які гордяться славними вояками ОУН-УПА які воювали за незалежність України. Сьогодні ми продамо честь, а взавтра прийдуть ДНРівці і заберуть у нас хліб. Якщо ви хочите подискутувати тоді давайте зустрінемося і вирішим, що для нас Любомильчан краще кілька десятків метрів бруківки (яку через пять років перебирати потрібно буде) чи памятник С.Бандері про який буде знати ВСЯ УКРАЇНА. Памятник буде свідчити всім воякам, що українці своїх героїн ніколи не забувають. Коли ігнорувати память своїх предків то не чекайте що молоде покоління буде відавати життя знаючи що про нього ніколи не згадають та щей обдумуватимуть чи вони герої чи ні. Доречи ОУН і УПА це дві різні структури і порівнювати їх не потрібно. С.Бандера був ідеологом українського народу і саме він написав програму на майбутнє для свого народу. Це як проповідник для українців. І саме слова Бандери знаходили відгук українців які добровільно ішли в УПА. А Роман Шухевич це також видатний український діяч, але військовий. Він також заслуговує на память та пошану, а з часом і памятник. Якщо Любомльська влада відкажеться встановлювати памятник БАНДЕРІ, це означає що влада свідомо КАПІТОЛЮВАЛА морально і духовно перед московщиною та путіном. Я навіть оцінив би це зрадою перед державою.

  10. Пропоную передивитися це відео міському голові Роману Ющуку, секретарю міської ради Антону Фурманюку та депутату який називає себе патріотом Олександру Мікульському це люди які сомніваються в доцільності встановлення памятника на території міста. https://youtu.be/tDfZNEGpdIo Зверніть пророчі слова ТАР ТАКА я не хочу бути героєм України, не цінує героїв своя країна. І ще одне відео для тих хто ще не розібрався в доцільності https://youtu.be/ew4_VImyiUM

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*