Звідки взявся Старий Новий рік та де його відзначають, крім України

14.01.2018 / Новини

24 січня 1918 року в радянській Росії Рада народних комісарів вирішила наздогнати прогресивний світ і перейти з архаїчного юліанського календаря на григоріанський.

Цього дня було сформульовано і прийнято відповідний декрет, – пишуть ФАКТИ.

За два дні — 26 січня — його підписав Ленін.

Перейти на григоріанський календар більшовики намагалися ще з листопада 1917 року, але не могли домовитися про форму переходу. Обговорення зводилися до двох проектів. Відповідно до першого з них, передбачалося переходити на новий календар протягом 13 років, відкидаючи кожен рік з 24 години. Другий проект, за який виступав Ленін, припускав одномоментний перехід, що в підсумку і сталося.

А вже в ніч з 13 на 14 січня 1919 року у радянських громадян з’явився додатковий привід для того, щоб випити, адже Новий рік за новим стилем вони вже відзначили, а старий стиль раніше використовувався церквою і до кінця забутий не був.

Таким чином, традиції святкувати Старий Новий рік немає і 100 років.

В Україні, Білорусі в цей день відзначають Щедрий вечір, який включає в себе святкування, гуляння та ворожіння. Крім того, Старий Новий рік відзначають і в країнах, що входили до складу Югославії. Особливо активно це роблять у Сербії, Македонії, Косово, Боснії і Герцеговині, а також в Чорногорії, де церкви використовують юліанський календар.

У Вельсі також існує аналог старого Нового року — фестиваль Хен Галан. Він проводиться в долині Гвон і символізує початок Нового року за юліанським календарем. В цей день діти ходять по домівках і отримують подарунки.

У Швейцарії Старий Новий рік називають “старий день Святого Сильвестра”. Це свято відзначає переважно німецькомовне населення швейцарських кантонів. Свято є наслідком народного неприйняття переходу на григоріанський календар в ході Реформації.

Нарешті, відзначають Старий Новий рік і в Північній Африці. Роблять це бербери. Правда для них, на відміну від європейців, це справжній Новий рік, адже берберський календар, по суті, є не дуже грамотною калькою з юліанського. Свято вони відзначають 12 січня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*