Журналісти дослідили передісторію створення панамських офшорів Порошенка (ВІДЕО)

06.11.2017 / Новини

Журналісти програми «Слідство.Інфо» засумнівалися у поясненні президента Петра Порошенка щодо створення офшорних компаній для передачі його корпорації Roshen у сліпий траст.

Приводом для цього стало нове журналістське розслідування і публікація на його основі так званих «Райських документів», пише «Громадське».

Перша частина документів, з якої стало відомо про податкові оптимізації можновладців по всьому світу, у тому числі й про «офшор Порошенка», називалася «Панамські документи». Порошенко пояснював, що відкрив офшорну компанію на Британських Віргінських островах лише для того, щоб передати свій кондитерський бізнес у сліпий траст.

За даними «Слідство.Інфо», судячи з доказів, отриманих з другої частини документів в межах проекту «Документи з райських островів», метою створення президентського офшору могла бути все ж таки мінімізація податків. Журналісти повідомили, що влітку 2014 року, одразу після обрання Петра Порошенка президентом України, його юристи з фірми «Авеллум» шукали офшорний острів для корпорації Roshen. У листах до колег з фірми «Еплбай» (острів Мен) вони використали термін tax purposes, що означає «податкові цілі». У цьому ж листі продаж Roshen згадується лише як опція.

«Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський субхолдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона володітиме офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливим (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)», – мовиться у тексті листа.

Журналісти зробили висновок, що це дає ще більше підстав вважати, що саме оптимізація податків, а не передача у сліпий траст чи продаж, була метою перебудови структури корпорації Рошен.«Еплбай» відмовилася від пропозиції «Авеллума». У серпні 2014 року юристи з «Авеллума» звернулися до панамської фірмі Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*