Здійснити децентралізацію до кінця заважає політична воля окремих депутатів, – Ігор Гузь

27.09.2016 / Новини

Народний депутат України із Волині Ігор Гузь заявив, що підтримує процес децентралізації і якби він був завершений успішно, то окремі села можуть стати не просто самодостатніми, а й здійснити великий прорив у розвитку.

Про це йшлося під час форуму у Луцьку «Реформа місцевого самоврядування на Волині: інструменти участі громадян», інформує «Волинська правда».

Зокрема, на заході був присутній нардеп Ігор Гузь. Він твердо заявив, що підтримує децентралізацію і готовий сприяти її впровадженню, втім подекуди здійснити задуми заважає політична воля окремих депутатів та політсил. Водночас, народний обранець зазначив, що підтримує прагнення окремих сільських ради до об’єднання з тими населеними пунктами, які вони для себе обрали, однак втручатися у дискусії щодо визначення їхнього територіального центру, він не збирається.

Ігор Гузь також додає, що обираючи та затверджуючи перспективний план на Волині, подекуди в рішення депутатів закрадається політика. Тож, повторний розгляд проекту повинен відбутися у стінах Верховної Ради, аби підтвердити економічну вигідність об’єднань.

Труднощі, додає Гузь, полягають у наступному етапі децентралізації, коли створюватимуть «надрайони», тобто 4 округа: Луцький, Ковельський, Нововолинський та Камінь-Каширський. Нардеп зазначає, що планує пролобіювати у ВР створення ще одного Володимир-Волинського округу, оскільки це також великий район, який охоплює чималу кількість населення.

Втім, повертаючись до теми власне об’єднання, Ігор Гузь зазначає, що чимало сільрад прагнуть реалізувати власні амбіції. Так, наприклад, деякі села в Іваничівському районі не хочуть приєднуватися до Павлівки, але інших варіантів ці сільські ради не мають, тож рано чи пізно, змушені будуть це зробити. Натомість, деякі очільники сіл на Волині, каже Гузь, просто не хочуть змінювати систему, аби спокійно «досидіти» свою каденцію у владному кріслі.

Не розуміють лишень села, каже нардеп, що не виконуючи умов децентралізації, вони ризикують залишитися зовсім без грошей та надходжень, у той час, як сільради в об’єднаних громадах мають змогу отримати по 12 мільйонів від акцизного податку і років через 5 можуть перетворитися на Лас-Вегаси.

«Років через 5 там буде Лас-Вегас і буде все, і навіть асфальт з підігрівом», – резюмував народний депутат.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*