Зарплатні борги перед любомльськими медиками: проблема є, рішення — немає

10.10.2018 / Новини
Головною темою позачергової сесії Любомльської ОТГ, що відбулася у вівторок, 9 жовтня, була критична ситуація із виплатою заробітної плати, заборгованість по якій станом на 1 жовтня становила понад 2,5 мільйона гривень.
Причина — недофінансування медичної галузі з держбюджету, що підсумку привело до соціальної напруги у колективі ТМО Любомльського і Шацького районів. Зокрема, за останні кілька місяців з Любомльської райлікарні звільнилося 16 медсестер.
 Як запевняють в адміністрації закладу, з цього приводу були неодноразові звернення в обласне управління охорони здоров’я, профільне міністерство. Варто також зазначити: на ситуацію негативно вплинуло й те, що шацькі депутати просто посеред року вирішили відокремити свою медичну галузь від Любомльщини, відтак і частина медичної субвенції — пропорційно до кількості населення — перейшла до сусідів. Це при тому, що Любомль продовжує обслуговувати переважну більшість жителів сусіднього району.
Влітку на адресу керівництва ТМО надійшов лист від МОЗ, де вказано упорядкувати структуру штатної чисельності працівників в межах затверджених асигнувань на оплату праці, та скористатися можливістю забезпечити комунальні заклади охорони здоров’я додатковими коштами для покриття недостачі за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Зважаючи на звернення медиків, місцеві громади в міру своїх можливостей надали їм фінансову підтримку: Вишнівська ОТГ — 350 тис. грн., Рівненська — 270 тис. грн., Любомльська — 100 тис. грн. Зауважмо: надали, хоча й не були зобов’язані цього робити, адже наразі галузь фінансується за рахунок субвенції з державного бюджету. Втім, висловлюючись медичною термінологією, усе це лишень на певний час усунуло “симптоми”, та насправді “хвороба” нікуди не ділася: грошей на зарплату все одно не вистачає
З проханням зарадити проблемі на сесію прибула численна делегація медичних працівників. При розгляді цього питання міський голова Роман Ющук зазначив:
“Ми з великою повагою та пошаною ставимося до медичних працівників і співчуваємо, що на рівні держави їм не створені належні умови по оплаті праці. Але разом з цим просимо зрозуміти, що у міській раді виникло досить багато питань які не передбачені у бюджеті на 2018 рік і які терміново потрібно вирішити: це і ремонт димової труби у міській школі № 3 і загроза закриття двох садочків у райцентрі, і потреба в обігріві приміщення лікувального корпусу № 2 і ряд інших супутніх питань на загальну суму близько 1,1 млн. грн. Тому сьогодні можемо виокремити тільки 100 тисяч гривень, але при наявності коштів у бюджеті громади обов’язково переглянемо своє рішення”.
Зрозуміло, що присутні у залі медики були явно не у захваті від такої пропозиції, адже 100 тисяч зовсім не вирішували проблеми. У залі завирували емоції. Звучали навіть заклики на кшталт “Завтра всі ми пишемо заяви на звільнення”. В якості аргументів наводилися факти, що за 8 місяців цього року із зарплат медпрацівників в Любомльську ОТГ надійшло майже 2,4 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, а також те, що якби всю недостачу субвенції розділити на органи місцевого самоврядування району, то Любомльська громада “мала б” дати 1,26 мільйона.
Щодо конкретних ідей, то депутат Олександр Дець вніс пропозицію спрямувати на зарплату медикам поки що невикористані кошти районної субвенції. Йдеться про співфінансування на капремонт покриття та обладнання спортивного майданчика (320 тис.грн.), капремонт вулиці Дорошенка (452 тис.грн.), співфінансування капремонту дороги Почапи — Руда (300 тис.грн.), виготовлення проектно-кошторисної документації (ПКД) на палац Браницьких (135 тис. грн.). Втім, депутати підтримали пропозицію міського голови, яка надійшла першою: відмовитися від субвенції, передбаченої на ПКД палацу Браницьких, і вивільнені таким чином кошти підуть на заробітну плату працівникам охорони здоров’я. Після голосування медики з вигуками “ганьба” покинули зал засідань.
Звісно, їх можна зрозуміти: як мовиться, на порожній шлунок якось не до клятви Гіппократа. Та чи у ті двері стукають люди у білих халатах? Адже, будь відверті, корінь зла все-таки треба шукати не в Любомлі, а нагорі, у столиці. До слова, під час дискусії у залі неодноразово звучали пропозиції організувати зібрання, на яке запросити усіх місцевих голів, представників обласної влади, медичної галузі і спільно шукати вихід із глухого кута. При потребі можна створити делегацію й озвучувати проблему на рівні столиці…
А поки що, проблема із ліквідацією заборгованості, на жаль, продовжує існувати.
P.S. Через кілька годин після сесії на адресу Інтернет-видання “КОРДОН” надійшов коментар міського голови Романа Ющука щодо подій позачергової сесії.
“Вважаю, тут має місце просте перекидання провини у ситуації яка склалась із районного керівництва та керівника ТМО Любомльського та Шацького районів на міського голову та депутатів міської ради. При цьому усьому для цинічного шантажу були використані медичні працівники. Найгірше із цього усього, що навіть освічені лікарі не змогли достеменно розібратися в ситуації, — йдеться у коментарі. — А справа зовсім проста: за виплату заробітної плати працівникам відповідає в першу чергу керівник, та, відповідно претензії доречні тільки до нього та засновників ТМО! Жоден суд навіть до уваги не прийме позовної заяви по виплаті вказаної заборгованості міською радою. Виникає дуже багато супутніх запитань до районного керівництва: як і хто затверджував штатний розпис, і якщо знали про таку нестачу чому не вжили ніяких заходів? Чому зараз сором’язливо замовчують про той факт, що при розподілі вільних залишків районного бюджету перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук наголошував на тому, щоб залишили резерв для подібних непередбачуваних обставин, і до нього тоді не дослухалися”.
Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*