З чим пов’язане обміління озера Світязь?

07.06.2017 / Новини

Старожили ще пам’ятають безкраї болота на Волинському Поліссі і серед них лише невеличкі латочки полів.

В останній чверті ХІХ століття розпочалася меліорація, яка була продовжена в міжвоєнний період і особливого розмаху набрала в 1960-1980 роки.

Нині в області таких відвойованих у боліт земель 416 тисяч гектарів з них 347 тисяч це меліоровані сільськогосподарські угіддя, або третина від усіх – інформує Волинське обласне управління водних ресурсів.

У начальника розташованої в Ковелі Волинської гідрогеолого-меліоративної партії Валерія Грижука працівники управління запитали, чому торік так обміліло найбільше і найглибше озеро Волині Світязь, чи не позначився на цьому вплив розташованого в Білорусі на кордоні з Україною Хотиславського кар’єру крейди.

– Подібна ситуація спостерігається в цілому по області, – зауважив фахівець. – Це не лише пониження рівнів ґрунтових вод протягом засушливого періоду, які спостерігалися протягом 2014 – 2016 років, а це й зниження рівнів саме підземних вод, які і живлять карстові озера, якими є Світязь. Це чітко спостерігається і по нинішній ситуації. Цьогорічні опади значно перевищують 2015- 2016 роки і, навіть, 2013 – 2014-і, але рівні ґрунтових вод встановилися приблизно на тому ж рівні, що і в минулому році. Хоча опадів тоді було значно менше. Це свідчить про те, що ґрунтові води живлять артезіанські, які дуже виснажилися за 2014 – 2016 роки. Приблизно така ж ситуація була в нашому регіоні і в засушливому 1915 році. Тоді знадобилося аж три роки, щоб поновити рівні ґрунтових і підземних вод, рівні води в озерах. Тобто поповнення втрачених під час посухи запасів потребує значно більшого періоду.

Отже воду треба берегти і думати наперед, як її раціональніше використати.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*