Як українці ставляться до об’єднання церков?

18.04.2018 / Новини

Президент України Петро Порошенко звернувся до Вселенського Патріарха із проханням надати автономію Православній Церкві в Україні.

Раніше, як цього вимагає процедура, із відповідним проханням до Патріарха вже звернулися ієрархи українських православних церков. Якщо патріарх погодиться, в Україні утворять помісну церкву.

Що це таке, як українці ставляться до цього утворення та чи підтримують церкви таке об’єднання — розбиралося Громадське.

Що таке помісна церква?

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Як ставляться українці до ідеї об’єднання церков?

Станом на 2015 рік, як свідчать опитування Фонду “Демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва”, більшість українців відносило себе до Православної церкви Київського патріархату — 44%. Водночас до Православної церкви Московського патріархату віднесли себе 21% вірян, до Української греко-католицької — 11%.

Створення єдиної незалежної української православної церкви, згідно з даними соціологічних опитувань групи “Рейтинг” 2017 року, підтримують майже 40% українців, 18% — проти цієї ініціативи, а 23% заявили, що їм байдуже.

Церква донедавна була лідером у рейтингу довіри українців. Від 2017 року, за даними центру Разумкова, із 64,4% вона поступилася місцем лише волонтерським організаціям (їм довіряють 66,7% опитаних). На третьому місці — Збройні сили (57,3%).

Очільник Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет (праворуч на передньому плані) і предстоятель Української православної церкви Московського Патріархату митрополит Онуфрій (ліворуч на передньому плані) під час акції “Перша хвилина світу” в День пам’яті і примирення в Меморіальному комплексі “Національний музей історії України у Другій світовій війні”, Київ, 8 травня 2017 року.

Як українські церкви можуть об’єднатися

Щоб утворити помісну церкву, має бути звернення від ієрархів українських православних церков про те, що вони готові об’єднатися. Потім президент, залучившись підтримкою парламенту, просить Вселенського Патріарха про підписання Томосу — декрету про створення помісної церкви й надання їй автономії. Відтак долю церкви вирішує вже Вселенський Патріарх.

Українські православні церкви — Київського Патріархату та Українська автокефальна православна церква — зі свого боку підтримують президента. Про це вже повідомила на своєму сайті УПЦ КП, висловивши сподівання, що Московський Патріархат також підтримає це рішення.

“Днями весь єпископат Київського Патріархату підписав звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. Аналогічне прохання також підписав єпископат Української Автокефальної Православної Церкви. Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського Патріархату є відповідальні ієрархи, які справді турбуються про майбутнє Православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським Патріархом української церковної незалежності”.

Натомість протоієрей УПЦ МП Микола Данилевич у Facebook стверджує, що Московський Патріархат (“Наша Українська Православна Церква”, як ідеться в повідомлені) від самого початку розділення виступає за подолання розбіжностей та створення Єдиної Церкви, але “на канонічних засадах”. Нині ж влада начебто хоче використати “цю тему, щоб залишитися на другий термін”:

“Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю”, — пише він.

Згадуючи, що президент збирав голів фракцій у Верховній Раді, щоб поставити питання щодо про створення єдиної церкви, протоієрей стверджує, що це — «різні компетенції»:

“Це звучить так само дивно, якби ми написали:“Митрополит Онуфрій зібрав засідання Священного Синоду УПЦ. Питання буде стосуватися вступу України в НАТО”.

Очільниця ж ініціативної групи за Єдину помісну церкву та парафіянка МП Ярослава Міщенко впевнена, що незалежна церква вирішить конфлікти в парафіях Київського та Московського патріархату, які виникають у регіонах країни.

“Одна сторона вважає другу неповноцінною, саме тому в регіонах різні люди починають боротьбу за церкви. Помісна церква передбачатиме діалог між парафіянами, створення автокефального священства в регіонах допоможе збудувати одну лінію, за якою йтимуть парафіяни”, — впевнена вона.

Соціолог Олександр Вишня, заввідділу Інституту соціології НАН, розповів, що не бачить реальних шансів створення помісної церкви в Україні. Адже за 26 років ще жодному президенту не вдалось об’єднати православ’я в Україні. Причина тому — постійний супротив церковної громади Московського Патріархату:

“З подачі Москви, віряни Московського Патріархату вважають себе єдиною українською церквою, а всі інші церковні громади мають тягнутися до них, а не навпаки. Ієрархи не хочуть і не будуть об’єднуватися”.

Водночас соціолог припускає: якщо 70% вірян московського патріархату все ж вирішать приєднатися до автокефалії, створення помісної церкви буде можливим, ба більше, ідею підтримають навіть греко-католики.

Попри це, президент закликав депутатів підтримати звернення до Вселенського Патріарха щодо створення в Україні помісної церкви. Він сподівається, що Єдина Українська Незалежна Церква отримає Томос до 1030 річниці хрещення Русі, влітку 2018 року.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*