Як по-новому нараховуватимуть пенсії?

14.09.2016 / Новини

Прем’єр-міністр і міністр соціальної політики один за одним заявили українцям, що вже скоро пенсії та заробітні плати почнуть нараховувати за новим принципом.

Як і коли це відбудеться та наскільки високими є шанси, що слова можновладців стануть реальністю — з’ясовували журналісти сайту “24”.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що Міністерство планує суттєво збільшити пенсійний дохід тим людям, які мають за плечима великий стаж роботи. Ще раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі одного з українських каналів сказав, що уряд планує впровадити нову систему відновлення соціальної справедливості при нарахуванні пенсій та оплати праці.

Навчені гірким досвідом українці знають, що обіцянки і заяви керівників держави не означають, що так і станеться. Адже ми правова держава, і підґрунтям для таких серйозних заяв (і змін) має бути, як мінімум – рішення уряду, як максимум — закон. Тож яким законом чи іншими державними документами буде врегульовано питання перегляду (читай – підвищення) пенсій?

Вузлик на згадку

Після Революції Гідності, коли були проведені президентські і парламентські вибори, при підготовці коаліційної угоди у 2014 році було задекларовано, що одне з найважливіших питань — це завершення пенсійної реформи. Що передбачало запровадження в Україні цільної пенсійної системи, що складається з трьох рівнів: солідарного, обов’язкового накопичувального і добровільного пенсійного забезпечення.

Нинішня солідарна система, пояснив у коментарі сайту “24” головний експерт групи “Реформа фінансового сектору та пенсійної системи” Реанімаційного пакету реформ Віталій Мельничук, у нас досі єдина і діє. Хоча згідно із законом, ще у 2007 році мала б бути запроваджена трьохрівнева система. Солідарна система, яка передбачає, що одні платять внески, а інші їх одразу ж отримують, каже експерт, працювати більше не може. Причина – у нас кількість людей, які отримують пенсію, становить 13,2 мільйона, а тих, хто платить внески – 10,7 мільйона. І ситуація погіршується з кожним роком.

“В рамках цієї системи виходу не існує. Це як колись казали про комунізм – ідемо правильно, але в глухий кут. Так і тут: постійно змінюємо ту систему, робимо її кращою, але йдемо чітко в глухий кут. Тому вихід єдиний: створити іншу систему”,– наголосив Мельничук.

Нова система і закон

Отже, створення цієї інакшої системи було передбачено ще у 2014 році. А у кінці квітня 2015 року уряд вніс комплексно підготовлений проект закону, який містив три частини. Перша: модернізація солідарної системи. У нас 24 закони регулюють пенсійне забезпечення, різноманітні категорії тощо. Сенс усіх змін в тому, щоб пенсія для усіх – депутатів, прокурорів, суддів і простих працівників – призначалася за єдиною формулою. Суть її в тому, що враховується тільки те, скільки внесків вони заплатили в пенсійний фонд, тобто тільки заробітна плата і стаж. Другий розділ закону: запровадження накопичувальної системи з 1 січня 2016 року. Третій розділ – максимальне сприяння розвитку добровільного недержавного пенсійного забезпечення.

Але цей проект дуже величезний і складний. По-суті, це пенсійний кодекс. І нашим народним обранцям він виявився “не по зубах”, – прокоментував Мельничук. Зокрема – Комітету ВР з питань пенсійної політики, який очолює колишній міністр Людмила Денисова, і до складу якого входять ще два колишніх міністри – Наталія Королевська, Михайло Папієв, а також Сергій Каплін.

“Вони всю цю справу “волинили-волинили”, хоча це був проект першочерговий, на його прийнятті наголошував президент, Національна рада реформ і багато хто ще. Але закінчилось все це “пшиком”. Потім прийшов новий уряд Гройсмана, міністром соцполітики став Андрій Рева. Стали говорити, що той пенсійний проект треба відкликати, але так і не відкликали. Замість того внесли інший, доопрацьований”,– пояснив експерт.

Тож у травні 2016 внесли законопроект № 4608. Його теж “жують” уже дві сесії. І нині порядок денний, каже експерт, затверджено сесією, але цього законопроекту в ньому немає. Його внесено до тих проектів, яких відправлять на доопрацювання.

Тепер ми чуємо розмови про те, що буде те і те розроблено. Дай боже. Але яким чином? Уряд збирається відкликати цей проект з ВР, доопрацьовувати його, розділяти на частини, щось робити? Нічого ж цього приводу не було сказано. Можливо, за цим стоїть якась робота. А може – це просто, щоб народ заспокоїти,
– висловив сумнів Мельничук.

Політичний клондайк

Ще одна причина, чому це питання не рухається – це “Клондайк” для політиків: поговорити про народ, який будуть рятувати, про пенсії, які будуть збільшуватись, – каже експерт.

“Ми є свідками цього вже не одне десятиліття. І це не тільки в Україні. Це благодатна тема для багатьох світових політиків. Але – лише до того часу, поки не вводиться система, про яку я говорив – накопичувальна. Тоді вже популізму немає”,– наголосив Мельничук.

Швидше за все, вважає експерт, знову будуть розмови про покращення, про категорії. Хоча їх потрібно робити, але це незначні питання для системи, яку потрібно міняти повністю і запроваджувати іншу.

До слова, у парламенті тихо лежать законопроекти про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо обчислення страхового стажу (4910) і щодо перерахунку пенсій (4933). Нині вони опрацьовуються в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. До порядку денного 5-ої сесії ВР вони також не внесені, а розміщені у розділі питань, які доручається підготувати і доопрацювати.

Будемо чекати

У сухому підсумку – проект закону, який називається “Про запровадження єдиних принципів нарахування пенсії та запровадження накопичувальної системи і загальнообов’язкового державного пенсійного страхування” (проект 4608) був внесений урядом в травні цього року у парламент. Але на прохання уряду і міністра соціального захисту він не розглядався.

Чи буде уряд вносити новий проект – у повідомленнях Гройсмана і Реви нічого не сказано. Але ж регламент ВР передбачає, що якщо на ту ж саму тему вноситься законопроект, то цей має бути відкликаний. А інформації щодо цього немає, відзначив Мельничук.

“Це ж колосальні ресурси! 13 мільйонів пенсіонерів і 11 мільйонів працюючих – як мінімум 24 мільйони людей зацікавлені у питанні. 287 мільярдів гривень – ресурс. Із них 185 – з державного бюджету. Та де ж такий ресурс візьмете? Тому і “граються”. І, судячи з усього, продовжать “гратися”. Бо інакше заяви б звучали геть інші. Наприклад, “сьогодні на засіданні Кабміну прийнято рішення відкликати проект 4608, а замість нього внести проект 8888, який значно покращить усі питання, які були відпрацьовані за два роки. А саме: те і те”. А оскільки цього немає, то і довіри немає”,– підсумував Мельничук.

Єдине, що залишається – чекати і вірити. І “все пропало” кричати також не варто. Ми знаємо, що у випадках, коли це необхідно, і прем’єр, і Верховна Рада, і президент здатні консолідувати зусилля і прийняти потрібний закон і впровадити потрібну реформу. В тому, що реформа пенсійна – конче потрібна, сумнівів немає. Не думають же, врешті решт, наші очільники, що годувати українців “завтраками” можна безкінечно?

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*