Як отримати біометричний паспорт?

22.12.2017 / Новини

Асоціація з Євросоюзом не лише відкрила нові можливості для українців, а й створила соціально напружені умови.

Щодня спостерігаються довжелезні черги в установах, де подають документи для виготовлення біометричного паспорта, який відтепер є необхідною умовою  для виїзду за кордон.

Про це йдеться у черговому номері газети «БУГ» від 16 грудня.

Закордонний біометричний паспорт (ліворуч) та пластиковий «внутрішній паспорт», недійсний для безвізу (праворуч)  – 2 фото

Так, пункти прийому документів розташовані у територіальних управліннях Державної міграційної служби  України, Центрах надання адміністративних послуг, Центрах «Паспортний сервіс» та в Державних підприємствах «Документ».

Список документів, необхідних для виготовлення біометричного паспорта:

  • заява-анкета;
  • паспорт громадянина України (+2 ксерокопії);
  • ідентифікаційний код (+2 ксерокопії);
  • старий закордонний паспорт (при наявності такого);
  • кошти для оплати послуг.

Біометричний паспорт в управліннях міграційної служби та ЦНАПах в середньому обійдеться у 557 грн (бланк – 304 грн,  послуги – 253 грн). За прискорену процедуру потрібно заплатити 810 грн. У Державному підприємстві «Документ» вартість виготовлення паспорта становить 957 грн та 1210 грн відповідно.

У посередників, які не є представниками державних служб, виготовлення цього документа може коштувати і до півтори тисячі гривень, але варто зважати на законність користування такими «сервісами».

Директор Луцького ЦНАПу Лариса Карп’як переконана, що соціальна напруга навколо виготовлення біометричних паспортів викликана збільшенням кількості українців, які потребують надання адмінпослуг. Наприклад, паспорт у вигляді ID-картки тепер отримують підлітки у 14  років, а не в 16, і абітурієнти, які цього року вступатимуть у технікуми чи здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання, також повинні мати такий документ.

«Все це відкрито і прозоро: людина приходить вранці в ЦНАП, бере талон із чітко зазначеною годиною, і приходить в той час. За день ми встигаємо прийняти документи у 120-150 людей. Сподіваюся, що у січні-лютому ажіотаж із біометричними паспортами припиниться», – припускає директор ЦНАПу.

До слова, маючи біометричний закордонний паспорт без візи українці зможуть перебувати на території Шенгенської зони 34 європейських країн до 90 днів протягом кожних 180 днів.

Вікторія Махновська

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*