Власникам авто на іноземних номерах доведеться їх зареєструвати

16.11.2017 / Новини

Згідно законопроекту Кабінету Міністрів, тимчасова реєстрація ввезених в Україні авто стане обов’язковою. Це перший крок уряду з врегулювання проблем тимчасово ввезених автомобілів.

Поданий днями в Верховну Раду і вже розданий нардепам для ознайомлення законопроект “Про внесення змін… щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху” № 7286 від 14.11.2017 містить також норму, яка дозволить хоча б трохи врегулювати проблему автомобілів на іноземних номерах. А саме ту її частину, яка стосується безкарності водіїв цих авто після ДТП та інших порушень закону, інформує сайт 24.

Як відомо, наразі інформація про особу, яка перетнула кордон на автомобілі з іноземною реєстрацію, знаходиться в базах даних Митної та Прикордонної служб. В поліції цих даних нема. Однак на автомобілях, ввезених в Україну іноземцями, найчастіше їздять українці (хоче це й заборонено згідно ч.4 ст. 380 Митного Кодексу України). Таким чином, поліція не знає ні юридичного власника (іноземця), ні фактичного (українця, який їздить на ньому).

Для того, щоб поліція отримала доступ до власників тимчасово ввезених автомобілів, в кінцевих положеннях законопроекту № 7286 зазначено: “Установити, що транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України більш як на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їх реєстрації, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”.

Таким чином, якщо даний законопроект буде прийнято у цій редакції, іноземець, який ввіз авто через український кордон, повинен буде зареєструватись в одному з Сервісних центрів МВС (раніше – МРЕВ). І тоді поліція матиме інформацію про фактичного власника такого авто. А значить – зможе накладати на нього штрафи: як за порушення правил дорожнього руху, так і за порушення митних правил (наприклад, незаконну передачу авто українцю, порушення термінів вивезення авто тощо).

Як пояснює генеральний директор асоціації автоімпортерів ВААІД Олег Назаренко на своїй сторінці у Facebook, “раніше нерезидент-“верблюд” за $100 показувався на митниці, як особа, яка нібито ввозить авто на іноземних номерах. Після оформлення цього авто на митниці він їхав до себе в Польщу або Литву. Тепер він зобов’язаний після цього оформлення поїхати за місцем проживання українського водія, який замовив на фірмі тимчасове ввезення цього авто і поставити це авто на облік в місцевому СЦ МВС. Порядок постановки на облік буде визначено Кабміном”.

На думку Олега Назаренка та за наявною у нього інформацією:

1) іноземець- нерезидент, який ввіз авто більше ніж на 90 днів, буде зобов’язаний пройти необхідні процедури згідно міграційного законодавства;

2) українець повинен надати заяву про свою згоду зареєструвати авто на іноземця за своїм місцем проживання (таким чином, вирішується питання де шукати авто на бляхах у випадку ДТП);

3) авто необхідно попередньо застрахувати в Україні на весь час його перебування в Україні;

4) буде створено Реєстр зареєстрованих авто на іноземних номерах і, таким чином, будь-яке авто на литовських, польських чи болгарських номерах, яке не потрапить до Реєстру, апріорі вважатиметься незареєстрованим, поліція може зупиняти і виписувати штраф за статтею 121 КОАП.

5) Поліція отримує права зупиняти будь-які авто, а водій буде зобов’язаний вийняти ключ із замка запалювання і покласти руки на кермо (а не знімати поліцію на камеру з вигуками: “причина астановкіі”).

Що буде з тими авто “на бляхах”, які вже знаходяться в Україні? З одної сторони, закон зворотної сили не має. З іншої – всі авто на іноземних номерах повинні бути зареєстровані в СЦ МВС. Тобто “всі власники авто “на бляхах” після прийняття Закону будуть зобов’язані або знайти того самого нерезидента-іноземця, який раніше ввіз їх авто і умовити його поїхати до місцевого Сервісний центр МВС для реєстрації цього авто, або здати це авто на розбирання, – вважає Назаренко. – Іншого шляху немає”!

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*