Військових ЗСУ позбавлятимуть премії за відкриття вогню у відповідь без наказу

19.09.2020 / Новини

Міністерство оборони видало указ про запровадження додаткових премій військовим на Донбасі. Але за порушення, наприклад, за вогонь у відповідь без наказу командира, ці премії забиратимуть.

Першим про цей наказ повідомив журналіст Юрій Бутусов, згодом Міноборони та морська піхота підтвердили, що він існує, – передає Громадське.

Бутусов каже, що військових штрафуватимуть за порушення, однак це трохи не так, бо насамперед цей наказ дає додаткову премію солдатам і офіцерам — від 5 до 18 тисяч гривень. А за порушення цієї премії позбавлятимуть. Тобто солдати не отримуватимуть менше, ніж зараз.

Порушеннями указ називає:

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

35 окрема бригада морської піхоти підтвердила існування наказу, зазначивши, що виплата нагороди військовим — «крок правильний і обґрунтований».

«Жодної заборони на право і обов’язок захищати Батьківщину у розробленому порядку, який регламентує виплати винагороди, — немає. Її не може бути за визначенням», — наголосили там.

Водночас Міноборони відповіло так, що краще б не відповідало, бо зрозуміліше від цього не стало.

“Всі висновки та оцінки передчасні.

Міністром оборони України до наказу було висловлено застереження.

Робота над документом триває. Його мета: додатково мотивувати наших військових, що зараз стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Міністерством оборони винайдено необхідні кошти. Залишилось уточнити деталі”, – йдеться у повідомленні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*