Вечірня пожежа посуші біля Римачів: вогонь майже дістався АЗС (ФОТО)

27.03.2020 / Новини

Упродовж одного дня місцина поблизу села Римачі двічі стала територією, де неабияк довелося попрацювати рятувальникам.

Нагадаємо, вчора, 26 березня, близько 13.00 год. біля цього села сталася пожежа посуші, яку приборкали рятувальники ДПРП-24 с. Старовойтово.

А ввечері їм знову довелося виїжджати за викликом, і знову в район Римачів. На площі 0,9 тут горіла суха трава і чагарники, вогонь майже дістався АЗС.

Ймовірна причина пожежі — необережне поводження з вогнем не встановленої особи. Працівники поліції ведуть розслідування цього інциденту.

— Відверто кажучи, такі «ігри» наших людей з вогнем дивують і засмучують водночас, — каже головний інспектор райвідділу УДСНС Микола Лябук. — Вже ж не один раз були випадки, коли через паліїв сухої трави ставалися пожежі господарських і житлових споруд.

Не забуваймо і про шкоду довкіллю, зокрема, фауні. Ще один момент: пожежі посуші і чагарників — це розпорошення сил рятувального підрозділу, що теж може призвести до фатальних наслідків. Наприклад, рятувальники гасять великі площі трави в одному куточку району, а в цей час на іншому його кінці, не дай Боже, спалахує чиєсь житло. Де гарантія, що вони встигнуть на приборкання ще й цієї пожежі?

Тим часом, правоохоронці нагадують, що самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Так, за ст. 77-1 КУпАП (випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю) передбачено штраф від 170 до 340 гривень — громадянам, від 850 до 1190 гривень — посадовим особам. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 гривень, на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень. А за нанесення особливо великих збитків — передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 245 (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) ККУ, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — караються штрафом до 8,5 тисяч гривень або обмеженням волі на термін від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. У випадку, якщо внаслідок цього злочину загинули люди або відбулася масова загибель тварин, або наступили інші тяжкі наслідки, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*