В Україні почали діяти нові правила працевлаштування для іноземців

28.09.2017 / Новини

З 27 вересня почав діяти змінений порядок працевлаштування іноземців в Україні.

Про це з посиланням на прес-центр Державної міграційної служби України пише «Кадровик».

Як зазначається, тепер роботодавцю не потрібно доводити, що потенційний працівник не хворіє на хронічний алкоголізм і не перебуває під слідством. Іноземець може заміщати відсутнього колегу без окремого дозволу служби зайнятості, а дозвіл на роботу закордонних професіоналів з ІТ-технологій видаватимуть на 3 роки. Це тільки частина змін.

За потреби взяти на роботу іноземця працедавець має отримати дозвіл у службі зайнятості. Це базова і стала норма Закону України «Про зайнятість населення» (далі — Закон №5067). Однак процедуру отримання, продовження, скасування такого дозволу спростили. Наприклад, іноземний інвестор, який не є працівником підприємства, не мав права вільно відвідувати Україну та контролювати, як працюють вкладені в підприємство гроші. Нова редакція Закону №5067 розв’язала цю проблему.

До змін Закон №5067 визначав лише загальні засади праці іноземців в Україні. Які документи потрібні, щоб отримати чи продовжити дозвіл, скільки він коштуватиме роботодавцю – усі ці питання було врегульовано на підзаконному рівні – постановою КМУ від 27.05.2013 № 437. Іноземні інвестори вважали, що це негативно впливає на стабільність та передбачуваність бізнесу, адже уряд міг змінювати порядок видачі дозволів без участі зацікавлених сторін. Тепер Розділ VII Закону №5067 докладно регламентує як умови, так і порядок отримання дозволу на використання праці іноземців.

Ключовою новацією є введення мінімуму зарплати іноземного працівника. Щоб отримати дозвіл, роботодавець має дотриматися зарплатного критерію — передбачити в проекті трудового договору з іноземцем заробітну плату в розмірі:

  • не менш як 5 мінімальних заробітних плат – для іноземних працівників у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах;
  • 10 мінімальних заробітних плат – для інших категорій іноземних найманих працівників.

Вимоги до мінімуму заробітної плати не висуваються, якщо роботодавець отримує дозвіл для використання праці іноземців «особливих» категорій — засновників підприємств, випускників найпрестижніших світових вузів, професіоналів із захисту інформації, осіб, що створюватимуть в Україні об’єкти авторського права.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*