Уряд розраховує отримати додаткові кошти для пенсій за рахунок детінізації зарплат

18.02.2017 / Новини

В Кабінеті міністрів хочуть вже до кінця 2017 року року отримати за рахунок детінізації зарплат додаткові 40 млрд грн, необхідні для актуалізації пенсійних виплат.

Про це йдеться у статті Юлії Самаєвої «(Не)гідна старість» у тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Як зазначається, коли громадянин України виходить на пенсію, в розрахунок береться його середня заробітна плата за три предпенсійні роки. Держава повинна підвищувати дану розрахункову базу, оскільки зарплати повільно, але все ж зростають. Незважаючи на це, в Україні зарплатна база не підвищувалася давно, через що пенсіонери, які давно вийшли на пенсію, отримують набагато менше коштів з Пенсійного фонду, ніж ті, хто вийшов на пенсію не так давно.

За словами Самаєвої, виправити ситуацію можна за допомогою так званої актуалізації виплат. Влітку 2016 року віце-прем’єр з соціальних питань обіцяв провести актуалізацію пенсій у жовтні-листопаді, однак у країни на це не знайшлося фінансового ресурсу.

«Ціна питання — близько 50 млрд грн щороку. Сума для держбюджету відчутна, але не непідйомна, і вже цього року гроші обіцяють знайти. Щоправда, шукатимуть їх знову в тіньовому секторі, а це — дуже ненадійне джерело надходжень», – йдеться в статті.

Самаєва зазначила, що Мінсоцполітики категорично відмовляється підвищувати пенсійний вік, що дозволило б виграти час на проведення реформ.

За її словами, такої позиції дотримується і прем’єр-міністр Володимир Гройсман, для якого це стало «принциповою позицією».

«В уряді, що критикує спроби попередників провести детінізацію зарплат, упевнені, що їм ця детінізація вдасться. Саме з тіньового сектору там хочуть дістати заповітні кошти для підвищення пенсій. У міністерстві переконані, що підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн здатне забезпечити надходження в обсягах, необхідних для актуалізації пенсійних виплат», – написала Самаєва і додала, що уряд очікує вже до кінця цього року одержати додаткові 40 млрд.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*