Українці все менше вживають м’ясо, рибу і молочні продукти

10.09.2018 / Новини

За роки незалежності індикатор калорійності в Україні знизився на третину. Про це повідомляє “Сегодня” з посиланням на виконавчого директора ЕДК Олег Пендзин.

Олег Пендзин заявив, що цей показник є своєрідним “запасом продуктової міцності” країни.

“Як відомо, різні групи населення потребують різної кількості калорій: воно менше у дітей (1200 – 3000 ккал на добу), строків (1600-2600), людей розумової праці (1800 – 2000 у.о. жінок і 2000 – 200 у чоловіків) і набагато вище у тих, хто важко працює фізично, – аналізує Пендзин. Наприклад, шахтарю потрібно 4000 ккал на добу, верстатнику або трактористу -3200-3400, а спортсмену-важкоатлету – 8000. Якщо підсумувати добову потребу в калоріях всіх верств населення і розділити на чисельність населення, отримаємо індекс ФАО, що характеризують щий рівень продбезпеки країни. Чим він вищий, тим краще “.

За словами Пендзина, то, що цей індекс високий в найбільш розвинених країнах Європи – 3500 – 3800 ккал, говорить не про те, що люди там масово переїдають, а про те, що, образно кажучи, калорійну їжу там їсть як шахтар (4000 ккал), так і пенсіонер (2000 ккал). Якщо ж середній індекс дорівнює 2700, то недоїдає або шахтар, або пенсіонер, або обидва потроху.

Економіст Олександр Охріменко вважає, що індекс ФАО для України занижений, оскільки не враховує продукти, вирощені на присадибних ділянках і дачах для особистого споживання: це ягоди і фрукти, а також овочі і картопля.

“Чи не потрапляє в статистику і дрібна живність: птах, кролики, але ж це м’ясо, яке їдять в багатьох сім’ях, які проживають в сільській місцевості”.

Експерти також оцінили якість раціону українців. Тільки по хлібу, овочах і яйцях він відповідає рекомендаціям МОЗ, які засновані на Євронорми. По інших позиціях – недобір: 35% по м’ясу, майже 50% з молочної продукції та рибі. При цьому на 16% більше норми українці “напихати” картоплею, заповнюючи тим самим недолік в калорійності свого меню.

Відзначимо, що Україна входить в топ-3 країн Європи з самим низькокалорійним раціоном. Попереду тільки Кіпр. Але очевидно, що якщо українці просто їдять менше інших, то кіпріоти виїжджають на низькокалорійної середземноморської їжі; овочах, сирі, рибі. А найбільше калорій в ЄС споживають в країнах, де люблять страви з м’яса з картоплею, випічку.

Відомий лікар-дієтолог Борис Скачко каже, що нинішні 140 г м’яса в день, які з’їдає середньостатистичний українець, це близько 30 г чистого білка (40% добової норми). Решта треба доповнювати рибою, яйцями, сиром, сиром, молоком. Але і цих продуктів українці недоотримують, тому що не вистачає грошей на повноцінне харчування. У наших сім’ях на їжу йде в середньому більше половини доходів, в Європі & mdash; 12%.

“Картопля – не має вітамінів, а крохмаль та інші вуглеводи, що містяться в ній, можуть привести до захворювання діабетом. Тому варто замінювати хліб і картопля гречкою, рисом, кукурудзою і просом”, – радить доктор Скачко.

Незбалансована дієта, за його словами, погіршує імунітет, знижує працездатність і скорочує життя.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*