Українці побачать найдовше місячне затемнення в цьому сторіччі

27.06.2018 / Новини

Уже через місяць, 27-го липня 2018 року українці зможуть побачити рідкісне місячне затемнення, коли повний Місяць пройде через тінь Землі.

Астрономи очікують, що повне затемнення триватиме протягом 1 години 43 хвилини, а часткове затемнення – до і після повної фази затемнення – триватиме 3 години і 55 хвилин, пише Science Alert.

Це затемнення триватиме так довго, тому що Місяць пройде через найтемнішу область земної тіні, відому як Umbra, яка також дасть супутнику нашої планети червонуватий блиск “Кривавого Місяця”.

Повний місяць у липні відбудеться одночасно з апогеєм Місяця, тобто з моментом, коли Місяць досягає своєї найдальшої точки по відношенню до Землі. Це буде найменший повний Місяць року, а це означає, що Місяцю буде потрібно більше часу, щоб пройти крізь тінь Землі, тобто затемнення триватиме довше.

Затемнення буде повністю видно в Східній Африці і Центральній і Південній Азії, а також Антарктиді. У Південній Америці, Західній Африці та Європі затемнення почнеться при сході Місяця, в Східній Азії і Австралії – навпаки, під час заходу. У Північній Америці затемнення не буде видно взагалі.

Цікаво, що в східних регіонах України затемнення буде видно краще, ніж на решті території країни. Орієнтовно затемнення можна буде спостерігати близько 22-ї години по Києву 27 липня.

Всього через кілька днів після місячного затемнення Марс пройде в найближчій по відношенню до Землі точці з 2003 року. 31 липня Червона планета перебуватиме на відстані 57,6 мільйона кілометрів від Землі, що дозволить спостерігачам в Східній півкулі побачити Марс неозброєним оком.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*